Scandalurile sexuale la nivel înalt, tot mai greu de evitat în era informaţiei

Deşi nu există indicii că şefii de companii ar fi mai predispuşi la aventuri extraconjugale decât în trecut, incidenţa şi intensitatea scandalurilor sexuale din lumea corporate au crescut puternic pe fondul exploziei social media, dar şi odată cu apariţia unei exigenţe sporite în această privinţă.
Romania TV
13 nov. 2012, 18:21
Scandalurile sexuale la nivel înalt, tot mai greu de evitat în era informaţiei

Lockheed Martin, cea mai mare companie de inginerie aerospaţială şi apărare din lume, a renunţat săptămâna trecută la numirea lui Christopher Kubasik în funcţia de director general după dezvăluirea unei relaţii a acestuia cu o subordonată. Scandaluri similare au apărut în ultimii doi ani la companii de talia Hewlett-Packard (HP) sau Best Buy, printre altele.

Retragerea lui Kubasik a avut loc în aceeaşi zi când directorul Central Intelligence Agency (CIA) David Petraeus a demisionat din cauza unei aventuri extraconjugale, unul dintre cele mai controversate scandaluri sexuale din istoria Statelor Unite, în care au fost implicaţi deja un agent FBI şi un general.

În mediul de business, consiliile de conducere ale companiilor sunt tot mai atente la conduita directorilor executivi, căutând să responsabilizeze la maximum guveernanţa corporativă, potrivit unei analize Bloomberg.

Aventurile nepotrivite sunt tot mai greu de ascuns odată cu evoluţia comunicării, de la email şi convorbiri telefonice la mesagerie instantă şi social media.

„Se apropie de toleranţă zero. În trecut era mai mult o atitudine de club, bărbaţii îşi făceau cu ochiul în astfel de situaţii. Acum nu mai merge”, comentează Elain Eiseman, decan pentru educaţie executivă şi de afaceri la Babson College, Wellesley, Massachusetts, şi director la retailerul de încălţăminte DSW.

Totodată, pentru că board-urile companiilor se arată mai dispuse să ia măsuri urgente în astfel de situaţii, angajaţii îşi „toarnă” tot mai des şefii, precizează ea. „Viaţa de zi cu zi a directorului executiv este dedicată în totalitate companiei, astfel că interacţiunea socială în medii extraprofesionale devine tot mai rară. Astfel, tentaţia de a avea o relaţie la birou devine mai mare”, observă Bill Ide de la casa de avocatură McKenna Long & Aldridge.

Mai mult, opinia publică a devenit mai exigentă şi se pune mai mult accent pe standardele de guvernanţă corporatistă, astfel că se impune o reglementare atentă şi agresivă a activităţii angajaţilor. Credibilitatea etică a companiei devine mai importantă decât dreptul la viaţa privată.

David Schiller, senior partner la casa de avocatură Schiller, DuCanto & Fleck din Chicago, notează că directorii generali ai marilor companii devin de multe ori ţinta unor „atenţii” regăsite în mod normal în cazul muzicienilor sau actorilor. „Marii atleţi sunt de multe ori tentaţi de groupies (eng., fane înfocate dispuse la relaţii sexuale – n.r.), iar cei aflaţi în funcţii de CEO la companii mari au acum propriile groupies”, spune el.

Atleţii sau muzicienii nu trebuie însă să se supună politicilor de guvernanţă corporatistă, iar atunci când relaţia implică colegi tinde să devină o aventură pe termen lung, complicând lucrurile, a adăugat acesta. „Noul cuplu începe să lucreze până târziu, ceea ce conduce la delegări mai serioase şi, în timp, o asistentă devine vicepreşedinte. Nu este bine pentru moralul colectiv, pentru performanţa directorului general, şi în final intră în atenţia board-ului”, explică avocatul.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Când pot fi scoși banii de la Pilonul II? Ce trebuie să știe cei care au cotizat la pensiile private
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Tarif ireal cerut de soția lui Ștefan Bănică jr. Câți bani câștigă Lavinia Pîrva
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'