Concursul George Enescu a fost deschis sâmbătă, fără spectatori, pe scena Ateneului Român

Concursul Internaţional "George Enescu" 2020 a fost deschis, sâmbătă seară, printr-un concert de gală, desfăşurat pe scena Ateneului Român, cu respectarea condiţiilor de siguranţă impuse de starea de alertă din cauza pandemiei de coronavirus.
Romania TV
30 aug. 2020, 05:48
Concursul George Enescu a fost deschis sâmbătă, fără spectatori, pe scena Ateneului Român

În cadrul concertului, desfăşurat în absenţa publicului şi cu o Orchestră a Filarmonicii „George Enescu” diminuată, de 47 de persoane, spectacolul a inclus, în prima parte, în premieră mondială, „Brahmsodia” – Triplu Concert pentru vioară, violoncel şi pian, op. 169, compus de Dan Dediu special pentru această ediţie şi Concertul pentru clarinet şi orchestră de Alexandru Ştefan Murariu – lucrare distinsă cu premiul I al Concursului ‘Enescu’ din 2018, conform Agerpres.

Triplul concert a fost interpretat de trei laureaţi din ediţiile precedente ale competiţiei: Gyehee Kim (vioară, 2016), Valentin Răduţiu (violoncel, 2011) şi Victoria Vassilenko (pian, 2016), acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

În partea a doua a concertului, orchestra, avându-l la pupitru pe maestrul catalan Josep Caballe Domenech, a prezentat Simfonia I în do minor, Op. 68 de Johannes Brahms.

Concertul a fost transmis în direct pe site-ul www.festivalenescu.ro şi la Televiziunea Română de la ora 18,00. De asemenea, concertul de deschidere va fi preluat şi pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală (https://art.raiffeisen.ro/), unde va putea fi văzut şi în următoarele 30 de zile.

În contextul situaţiei generate de pandemie, pentru a proteja sănătatea tinerilor muzicieni, a artiştilor implicaţi în procesul de jurizare, a publicului şi a echipei de organizare, ediţia din acest an a Concursului Internaţional „George Enescu” va fi organizată în două faze distincte.

„Am convingerea că această ediţie a Concursului Internaţional ‘George Enescu” va fi un eveniment de mari proporţii, de care se va bucura un public mult mai numeros decât de obicei. Cea mai mare parte a Concursului se va desfăşura online, prin urmare mult mai mulţi oameni vor avea şansa să-l urmărească decât atunci când avem doar publicul din sala de concert. Suntem creatorii propriei noastre realităţi. O creăm zi de zi prin ceea ce facem, asigurându-ne astfel că avem un viitor. Ne asigurăm, însă, prin aceasta, că vom avea şi un trecut. Fie ca anul 2020, aşadar, să fie unul de care vă amintiţi nu ca fiind anul virusului, anul fricii sau anul în care totul s-a anulat, ci ca fiind anul în care v-aţi împlinit visul, anul în care aţi participat la Concursul Internaţional George Enescu. Vă urez tuturor mult succes şi vă mulţumesc!”, a transmis, în mesajul său pentru deschiderea Concursului, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului şi Concursului George Enescu.

Primele două etape ale competiţiei se vor desfăşura online în luna septembrie, conform calendarului iniţial, iar semifinalele şi finalele fiecărei secţiuni vor fi reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din Bucureşti. Astfel, faza întâi va avea loc între 29 august şi 20 septembrie şi va cuprinde recitalurile candidaţilor din primele două etape de concurs, iar faza a doua se va desfăşura între 12 şi 23 mai 2021 şi va cuprinde semifinalele şi finalele la cele trei instrumente.

Lansat oficial în septembrie 1958, ca parte a primei ediţii a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’, Concursul Internaţional a venit ca o prelungire a vibraţiei pe care Enescu a propagat-o în lumea muzicală de pretutindeni.

Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat şi transmis parţial sau integral toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, iar din anul 2001 şi până în prezent, TVR a devenit principalul difuzor şi partener de promovare al acestui prestigios eveniment.

Citeşte şi: Consilierul UE Bogdan Oprea arată dezastrul de la Biblioteca Naţională: mizerie, pereţi sparţi, podele rupte şi vitrine crăpate

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună