Stimulente de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19. Ministerul Sănătăţii a anunţat modificări legislative

Personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, precum și personalul din asistența medicală comunitară implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 vor primi stimulentele de risc.
Alina Andrei
18 mart. 2021, 17:08
Stimulente de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19. Ministerul Sănătăţii a anunţat modificări legislative

Guvernul a aprobat în ședința de guvern de miercuri, la propunerea Ministerului Sănătății, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă.

Ordonanța prevede ca pentru personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate, acordarea stimulentului de risc să se realizeze din veniturile cabinetului medical, prin transferuri din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (medicii de familie sau specialiștii nu sunt salariați, ci reprezentanții propriilor cabinete medicale, iar veniturile decontate de case sunt veniturile cabinetului medical).

Totodată, documentul reglementează expres faptul că stimulentul de risc se acordă pentru perioadele în care a fost instituită starea de urgență, respectiv: un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 16.03.2020 – 14.04.2020 și un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 15.04.2020 – 14.05.2020.

Este vorba de câte 4.500 de lei de persoană pentru o perioadă de două luni.

Citeşte şi: Ce preţuri au vaccinurile antiCOVID care sunt acum în România. AstraZeneca se vinde cel mai ieftin. Iată lista cu preţuri!

De asemenea, ordonanța aprobată clarifică noțiunea de „pacient suspect”, dar și activitățile desfășurate de personalul implicat în activitatea de asistenţă medicală comunitară, astfel încât să beneficieze de stimulentul de risc și personalul din asistența medicală comunitară implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 inclusiv cei care desfăşoară activităţi specifice de inspecţie sanitară, în spaţiile în care a existat cel puţin un caz confirmat cu infecţie SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Cum funcţionează lista de aşteptare pentru vaccin anti-COVID. În ce condiţii ai prioritate

De stimulente de risc ar urma să beneficieze peste 20.000 de cadre medicale.

„Problema în legislație e că scria doar personalul salariat și medicii de familie nefiind salariați, proprietarii cabinetelor lor, nu se încadrau în lege.  Stimulentul s-a acordat doar atunci, în cele două luni ale stării de urgență, și s-a acordat că așa scria în lege, dar banii, practic, nu s-au transferat, au fost tot felul de întârzieri, de probleme legislative. Suntem foarte mulțumiți că s-a rezolvat, chiar era o cerință veche, de anul trecut, din iunie tot solicităm acești bani promiși. Probabil că în cursul lunii aprilie vom primi și banii”, a declarat medicul Raluca Zoițanu, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, la Europa FM.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african