Acord între Ludovic Orban şi Monica Anisie. Când începe şcoala

În aproximativ o săptâmână ar trebui să înceapă anul şcolar 2020 - 2021, iar elevii, profesorii, dar şi părinţii aşteaptă veşti despre cum se vor desfăşura cursurile în noul an şcolar. Autorităţile au anunţat că în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, la 7 septembrie vor fi stabilite scenariile în funcţie de care se redeschid şcolile. În ultimele zile a apărut ipoteza ca anul şcolar 2020 - 2021 să înceapă doar ONLINE de la 14 septembrie. Propunerea prevedea, de asemenea, ca elevii şi profesorii să revină efectiv la şcoală abia de la 1 octombrie, adică după alegerile locale. Premierul Ludovic Orban a confirmat iniţial această ipoteză, dar ministrul Educatiei, Monica Anisie, spune că acest scenariu nu există şi că  totul depinde de bilanţul infectărilor de la o localitate la alta.
Romania TV
05 sept. 2020, 17:08
Acord între Ludovic Orban şi Monica Anisie. Când începe şcoala

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că există posibilitatea ca elevii să meargă la fizic la şcoală abia începând cu 1 octombrie, iar în perioada 14-30 septembrie să urmeze tot cursuri online.

„Au fost discuții pe această temă (ca școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici, care spun că atât profesorii, cât și copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că o mare parte dintre cei infectați au spus că vin din concediu”, spune Ludovic Orban.

El precizează că nu a fost luată o astfel de decizie, dar dacă se va lua, atunci va fi anunțată în timp util. „Deocamdată lucrurile sunt așa cum le-am anunțat. Decizia de deschidere a școlii va fi luat în plan local. (…) „, a mai spus premierul.

Orban a spus că a fost o discuţie legată de începerea şcolii online şi în contextul alegerilor locale. „Aici putem avea o soluţie, să dăm o zi liberă înainte de alegeri şi o zi liberă după, astfel încât să se poată pregăti şcolile în care se organizează secţii de votare”, a explicat premierul.

Citeşte şi: Dr. Mihai Craiu: „Întrebarea nu e dacă şcoala trebuie să înceapă, ci cum să înceapă în siguranţă”. Când apare pericolul pentru copii

Ulterior, premierul a revenit cu precizări. Elevii vor începe să meargă la școală din 14 septembrie, data fixată de Guvern, iar nu din 1 octombrie.

„De unde aţi scos acest scenariu? (…) Se transformă în ştire ceva care nu e o ştire? Mi se pare ciudat. Am spus că au fost puncte de vedere exprimate de medici epidemiologi, ca urmare a anchetelor epidemiologice, care au constatat că mulţi dintre cei infectaţi se întorceau din sejururi. Şi că sunt puncte de vedere legate de faptul că ar trebui consumată boala într-o perioadă”, a precizat Ludovic Orban, citat de evz.ro.

Premierul a subliniat că așteaptă un punct de vedere al grupurilor organizate ale medicilor.

„Dar nu s-a luat nicio decizie, am spus. Nu s-a discutat oficial la nivelul guvernului, aşteptăm punctul de vedere al grupurilor organizate ale medicilor specialişti în domeniu şi în funcţie de asta vom anunţa, dacă e ceva de anunţat”, a precizat Ludovic Orban.

 

Monica Anisie: Decizia de redeschidere a şcolilor o ia fiecare Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în funcţie de rata de infectare

Citeşte şi: Monica Anisie: Aproximativ 80% dintre unităţile de învăţământ, pregătite pentru deschiderea şcolilor

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a spus că “au fost astfel de discuții, mai ales cu specialiști în sănătate publică, și s-a propus și acest scenariu în care să începem anul școlar mai târziu. Însă, în acest moment suntem în evaluări”.

Ministrul Educaţiei a mai adăugat că pe 7 septembrie vom afla în ce scenariu suntem, în funcţie de situaţia epidemiologică, iar pe 10 septembrie vom avea o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În funcţie de rata de infectare dintr-o localitate, cursurile din şcoli se vor putea ţine online.

“Concret, dacă într-o localitate DSP-ul spune că există un risc epidemiologic – 3 cazuri la mia de locuitori – în cazul acela școala trebuie să se pregătească în sistem online. Deci începem pe 14 septembrie în sistem online până când DSP-ul va comunica un alt scenariu.

Adică faptul că situația epidemiologică nu mai este gravă și putem să trecem la un alt scenariu. Un alt exemplu, putem începe în scenariul verde – cu toți elevii la școală, cu distanțare, iar dacă nu e posibilă distanțarea, atunci să fie separatoare între elevi – și să apară 3 cazuri în clase diferite se închide școala”, a mai precizat Anisie.

 

Deschiderea anului şcolar 2020 – 2021, decisă în 7 septembrie

Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până pe 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. În funcţie de fiecare situație locală în parte se vor lua măsuri pentru începerea şcolii, pe baza mai multor scenarii, prevede unui proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, consultat de Agerpres.

Inspectoratul școlar județean propune spre aprobare Consiliului județean pentru situații de urgență scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în concordanţă cu situaţia epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ, potrivit proiectului de act normativ.

Ulterior, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va transmite până la data de 10 septembrie decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online”, prevede proiectul.

Totodată, la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.

În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSPJ.

Citeşte şi: AN ŞCOLAR 2020-2021. Măsurile propuse de directorul unei şcoli de stat pentru reluarea cursurilor

 

Raed Arafat, anunţ de ultimă oră despre amânarea începerii anului şcolar

„O discuţie pe o eventuală amânare a prezenţei fizice (a copiilor şi profesorilor la şcoală – n.r.), o discuţie oficială, nu a avut loc. Asta trebuie să se înţeleagă, o discuţie oficială nu a avut loc. Există anumite puncte de vedere şi clar vor fi analizate aceste puncte de vedere, iar eu cred că trebuie comunicat din ce în ce mai mult cu părinţii. Ştiu că a fost o conferinţă de presă a ambelor ministere, Sănătate şi Educaţie, aceste lucruri trebuie repetate, explicate, răsexplicate, până toată lumea înţelege care va fi mersul lucrurilor”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a mai mărturisit că nu au fost discuţii oficiale nici despre amânarea şcolii până după alegeri: „Nu există discuţii deloc, eu nu am avut nicio discuţie, nu am participat la nicio discuţie, pentru că, de regulă, când sunt discuţii suntem mai mulţi chemaţi la discuţiile acestea şi unele discuţii se poartă în cadrul Grupului tehnico-ştiinţific care e în cadrul CNSU, pe care îl coordonez personal. Acolo sunt mulţi experţi, epidemiologi, infecţionişti, INSP, Ministerul Sănătăţii, alte ministere. La acest moment nu a avut loc o discuţie oficială pe această linie, urmează să vedem dacă va fi vreo discuţie sau dacă vor fi analizate aceste propuneri”.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
S-a dat ordin de la Parchetul General. Decizie pentru Călin Georgescu. Judecătorii au aprobat
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Două zodii cărora le merge din plin. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de case. Nu pot interveni. Lege dacă o altă mașină a parcat în dreptul curții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc