Senatul adoptă modificările pentru alegerile parlamentare: se votează până la 23.59. Cine numără voturile?

Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul de lege prin care vor fi introduse mai multe noutăți pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Romania TV
09 sept. 2020, 14:07
Senatul adoptă modificările pentru alegerile parlamentare: se votează până la 23.59. Cine numără voturile?

Una dintre prevederi spune că alegătorii care se află în faţa secţiei de vot sau aşteaptă la rând vor putea vota până la ora 23:59, potrivit Stiripesurse.

1. Nu se mai acordă partidelor subvenții în funcție de numărul de parlamentari și se revine la vechea formulă de calcul în funcție de numărul de voturi din alegeri. Principalii perdanți sunt partide precum Pro România care nu au candidat în alegeri dar au racolat parlamentari și au încasat astfel bani de la bugetul de stat.

2. Partidele vor putea folosi în campania electorală subvenția primită de la bugetul de stat, sub condiția folosirii unui cont bancar distinct care să permită urmărirea cheltuirii banilor de la buget.

3. Se schimbă definiția partidelor politice parlamentare: „În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obținut mandate de deputat sau de senator. Perdante sunt partidele care au transferat parlamentari, precum Pro România și PPU-SL.

4. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar vor fi asimilate partidelor politice parlamentare.

5. La secțiile de votare din străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare în format electronic. Dacă sistemul informatic nu funcționaază, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport de hârtie.

6. Alegătorii din străinătate vor putea vota și la altă secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, pe listele suplimentare.

7. Se reduce la jumătate numărul necesar de susținători pentru depunerea de candidaturi, atât în cazul partidelor, cât și în cazul independenților.

8. Se va putea vota până la ora 23.59. / Care va fi procedura: La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi. Preşedintele biroului electoral al secției de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorii aflați în aceste situații pot vota până cel mult la ora 23.59.”

9. Persoanele de la secțiile de vot, inclusiv paznicii și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, pentru a se proteja de COVID-19.

10. Primarii, sub coordonarea prefecţilor, vor asigura igiena și dezinfecția localurilor de vot.

11. STS filmează și ascultă numărarea voturilor. La alegerile parlamentare se va realiza „înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor”. De asemenea, se va trimite către Biroul Electoral Central o fotografie cu procesul-verbal privind consemnarea rezultatului votării. Înregistrările și fotografiile se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

12. Cine numără voturile? Centralizarea voturilor se va realiza în sediul BEC, printr-un sistem pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Aplicațiile informatice sunt puse la dispoziția partidelor care participă la alegeri, la cererea scrisă a acestora. Sistemul de centralizare a voturilor este coordonat de AEP. Infrastructura informatica este asigurată de STS. Sistemul informatic de centralizare a voturilor poate fi accesat pentru vizualizarea in timp real a datelor, din sediul Biroului Electoral Central, de catre reprezentantii Biroului Electoral Central si cei ai Autoritatii Electorale Permanente, pe baza drepturilor de acces stabilite prin decizie a Autoritatii Electorale Permanente.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, conferinţă de presă la Palatul Cotroceni la ORA 18:00

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Mașina care va concura cu Dacia. Are același preț, dar este similară cu un celebru model Tesla
Capital.ro
Ce funcţie va avea Călin Georgescu. Decizia luată de George Simion: Până la finalul verii...
Playtech.ro
Creatura nemaivăzută care i-a uimit pe oamenii de știință. Se credea că este un mit, dar a fost văzută în sălbăticie
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea care lovește din plin. Sute de miliarde de euro sunt la mijloc
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine obligatoriu în România! A venit ordin de la Comisia Europeană: Sunt incompatibile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică