Desființarea SIIJ, dezbătută în şedinţa de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor. Orban: ”Este un angajament pe care l-am luat în fața cetățenilor”

Ludovic Orban a anunțat că proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) va intra pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Camerei Deputaților.

23 mart. 2021, 15:44
Desființarea SIIJ, dezbătută în şedinţa de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor. Orban: ”Este un angajament pe care l-am luat în fața cetățenilor”

Desființarea SIIJ, dezbătută în şedinţa de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor. Fostul premier susține că a fost necesară prezenţa sa marţi în reuniunea Comitetului liderilor, deoarece liderul de grup al PSD nu dorea să supună la vot solicitarea liderului deputaţilor USR-PLUS Ionuţ Moşteanu de a introduce iniţiativa legislativă în plenul de miercuri. Ședința de miercuri a Camerei Deputaților va începe la ora 10:00, iar votul final va avea loc de la ora 12:00.

„E neuzuală participarea preşedintelui Camerei Deputaţilor la reuniunea Comitetului liderilor. De regulă, Comitetul liderilor funcţionează sub conducerea liderului de grup care conduce grupul cel mai numeros. A fost necesară prezenţa mea pentru că liderul de grup al PSD a refuzat pur şi simplu să supună la vot o propunere formulată de domnul Moşteanu şi anume aceea de a introduce pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale. Colegii m-au invitat la reuniunea Comitetului liderilor. Evident am condus Comitetul liderilor şi am supus la vot această propunere, care a fost adoptată. Ca atare, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale va intra pe ordinea de zi a şedinţei de plen de mâine”, a afirmat Ludovic Orban la Parlament.

Citește și: Prefectul Capitalei: „Nu carantinăm Bucureștiul. Aștept analiza DSP și propunerile MS. Am dispus înăsprirea amenzilor”

Desființarea SIIJ, dezbătută în şedinţa de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor

”Cred că obiectivul nostru fundamental este să desfiinţăm Secţia specială. Este un angajament pe care l-am luat în faţa cetăţenilor români. Este o recomandare formulată în raportul Comisiei Europene pe care trebuie să o respectăm. Să nu uităm că avem obiectivul să îndeplinim recomandările pentru a putea să încetăm Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi nu numai de asta, ci pentru a putea aduce normalitate în funcţionarea justiţiei” , a mai declarat liderul PNL.

Comisia juridică a Camerei a adoptat joi raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse. Unul dintre amendamentele admise depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

Citește și: Orban consideră carantinarea ultima soluție pentru București! ”Ar trebui luate alte măsuri”