Un nou studiu a demonstrat că, în 90% din cazuri, alegerile făcute instinctual de voluntari care au avut la dispoziţie două variante s-au dovedit a fi corecte.
Profesorul Marius Usher, de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Tel Aviv, şi colegii săi consideră că descoperirea lor a demonstrat faptul că intuiţia poate să reprezinte un instrument puternic, de mare acurateţe. Chiar şi la nivel intuitiv, o parte importantă din procesul de luare a unor decizii constă în conceptul de „integrare a valorii” – luarea în considerare a punctelor puternice şi a punctelor slabe ale fiecărei opţiuni, scrie Mediafax.
„Studiul demonstrează că oamenii deţin o capacitate remarcabilă de a integra valoarea atunci când fac acest lucru în mod intuitiv, ceea ce ne face să credem în posibilitatea ca encefalul uman să aibă un sistem specializat în obţinerea unor valori medii. Acesta ar putea fi sistemul operaţional pe baza căruia este construit procesul de luare a unor decizii comune”, a explicat profesorul Usher, citat de Daily Mail.
Pentru a descifra detaliile acestui sistem, profesorul Usher a conceput un experiment în cadrul căruia participanţii au fost supuşi unui proces controlat de luare a deciziilor. Pe ecranul unui computer, participanţii au urmărit secvenţe de perechi de numere, prezentate într-o succesiune rapidă. Toate numerele care apăreau în partea dreaptă a ecranului şi toate cele din partea stângă erau considerate un grup. Fiecare grup reprezenta beneficiile unor companii listate la bursă.
Participanţii au fost invitaţi să aleagă grupul cu cea mai mare medie. Întrucât numerele se schimbau foarte repede pe ecran – două până la patru perechi în fiecare secundă -, participanţii nu puteau să memoreze acele cifre sau să efectueze calcule matematice, astfel că trebuiau să se bazeze pe aritmetica intuitivă. Gradul de acurateţe al răspunsurilor lor a crescut atunci când pe ecran au fost prezentate şi mai multe date.
Atunci când le-au fost arătate şase perechi de numere, participanţii au ales răspunsul corect în 65% din cazuri. Însă atunci când le-au fost prezentate 24 de perechi, gradul lor de acurateţe a crescut la 90%.
„În mod intuitiv, creierul uman are capacitatea de a asimila multe informaţii şi decide pe loc o valoare medie a acestora. Oamenii pot avea încredere în reacţiile lor bazate pe instinct pentru a lua o decizie de calitate„, a adăugat profesorul Marius Usher.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Acadmey of Sciences.