Totuşi, dacă numărul ieșenilor care vin să se închine la raclă va fi foarte mare, aceasta va fi scoasă în curtea Catedralei.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că manifestările cu ocazia sărbătorilor religioase se organizează numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.
Pe tot parcursul zilei de luni, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, oamenii au format o coadă de zeci de metri pentru a se închina la sfintele moaşte aflate în interiorul lăcaşului de cult. Cei mai mulţi dintre credincioşi au purtat mască.
Citeste si Coadă la racla Sfintei Parascheva. Credincioşii aşteaptă timp de 30 de minute FOTO
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, el fiind întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.
„Sfinţenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înţelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creştini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfinţenie nu te poţi „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstiţioasă nu ajută. E nevoie şi de o credinţă care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu şi în folosul oamenilor. Aşadar, e nevoie de discernământ şi de evlavie înţeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.