Coadă la racla Sfintei Parascheva. Credincioşii aşteaptă timp de 30 de minute FOTO

Prefectura Iaşi a cerut Mitropoliei să nu mai scoată racla cu rămăşiţele Sfintei Parascheva afară din catedrală, iar pelerinii vor fi legitimaţi la poartă. Cu toate acestea, coada de pelerini se află în momentul de faţă în interiorul curţii, iar abia de joi va fi mutată pe stradă.

RomaniaTV.net
06 oct. 2020, 10:54

Astăzi, la prânz, la coadă se aflau circa 200 de persoane, iar timpul de aşteptare este de aproximativ 30 de minute.

Citeşte şi: Reacţia Patriarhiei, după interdicţiile de la pelerinajul de Sf Parascheva: „Bisericile sunt spaţii ale decenţei, nu ale dezordinii”

Mitropolia încearcă să gestioneze situaţia, prin urmare există preoţi la intrare care ghidează pelerinii, în timp ce alţii patrulează lungimea rândului şi îi îndeamnă pe enoriaşi să păstreze distanţarea socială. Credincioşii intră în catedrală doar după ce restul persoanelor au ieşit pe poarta principală. Toţi enoriaşii poartă măşti de protecţie.

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Autorităţile centrale au decis ca la pelerinaj să participe doar localnicii. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a declarat că instituţia se va supune deciziei luate la nivel central.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, pe 5 octombrie, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.