Judeţul Alba testează masiv pentru a limita răspândirea COVID. Ce metodă folosesc autorităţile şi care sunt avantajele

Judeţul Alba a realizat nu mai puţin de 88.620 de teste COVID-19 de la începutul epidemiei pentru că autorităţile locale se bazează pe testarea masivă pentru a limita răspândirea noului coronavirus. De asemenea, în judeţul este folosită şi testarea de tip pooling, notează G4Media.

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 15:49
Judeţul Alba testează masiv pentru a limita răspândirea COVID. Ce metodă folosesc autorităţile şi care sunt avantajele

Prefectul judeţului Alba şi specialiştii DSP pun creşterea semnificativă a numărului de cazuri din ultimele zile pe seama numărului mare de teste.

”Aș vrea să liniștesc populația. Noi testăm foarte mult, ceea ce e un lucru foarte bun. Până astăzi avem peste 88.000 de teste, la o populație undeva spre 370.000. E normal să descoperim și asimptomaticii. Dacă reușim să testăm și să izolăm toate cazurile, încet, încet, putem să ne gândim și la relaxare, dar acum importantă este sănătatea populației” a afirmat prefectul Nicolae Albu, conform G4Media.

Noile restricţii, anunţate de Guvern. Raed Afarat explică de când masca devine obligatorie în toate spaţiile deschise

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Alexandru Sinea, afirmă că numărul de cazuri descoperite recent în Alba are legătură cu numărul mare de teste realizate.

De exemplu, la nivelul judeţului au fost raportate miercuri un număr de 1318 de cazuri active, majoritatea fiind pacienţid asimptomatici. Cu o zi în urmă, fuseseră prelucrate 1159 de probe. 854 de teste au fost realizate de DSP, iar 305 de Spitalul Județean Alba. În urma acestora, au fost descoperite 143 de persoane infectate, notează sursa citată.

Cum se face testarea extinsă COVID în Alba

„De la început am dotat laboratorul cu aparatură de testare. Personalul a căpătat treptat experiență și dexteritate și acest lucru contează foarte mult. Am continuat cu dotarea laboratorului astfel că acum sunt funcționale 3 linii PCR complete și una la Spitalul Județean Alba” a spus şeful DSP Alba.

Pe lângă testele recomandate prin metodologia naţională, în Alba s-au realizat și peste 20.000 de teste prin metoda pooling. Acest lucru implică amestecul mai multor probe, recoltate de la mai mulți subiecți.

„Prin această metodă am depistat foarte multe focare și acest lucru ne-a permis să luăm unele măsuri la timp. Metoda îți indică unde apar probleme și îți permite apoi să identifici exact ce se întâmplă, într-un mod mai puțin costisitor”, a adăugat Sinea, conform G4Media.

Cât a costat testarea în Alba

Referitor la costuri, şeful DSP Alba a explicat că de ajutor au fost donațiile primite de la persoane private, dar și de la Primăriile unor localități din județ. Este vorba despre mai mult de un milion de lei cu care s-au cumpărat kituri de testare.

De la începutul pandemiei, în judeţul Alba au fost raportate până în prezent 95 de decese la un număr de 2880 de infectări.

Cu peste 1.300 de cazuri active, presiunea pe spitalele din Alba este, însă, una mare. Numărul locurilor pentru pacienţii COVID este incert, dar nu dcepăşeşte 260. Asta înseamnă că majoritatea bolnavilor sunt acasă, în izolare.

Oraşele din judeţul Alba care au intrat în scenariul roşu

De asemenea, Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni și Ocna Mureș sunt orașele din județul Alba care miercuri au depășit 3 infectări la mia de locuitori (în ultimele 14 zile) și vor intra în scenariul roșu, cel mai probabil după o hotărâre a CJSU care va fi luată în cursul serii.

BILANŢ coronavirus 14 octombrie. Peste 4.000 cazuri noi de COVID- 19 în 24 de ore. Un nou RECORD la ATI