Moşii de toamnă 2020. Când pică şi ce se dă de pomană în această zi

Moşii de toamnă 2020, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sâmbăta Morţilor, are loc, în acest an, pe 31 octombrie 2020, conform crestinortodox.ro. În această zi, gospodinele împart bucate pentru sufletele celor adormiţi şi respect o serie de tradiţii.

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 13:55
Moşii de toamnă 2020. Când pică şi ce se dă de pomană în această zi

Moşii de toamnă 2020. În această sâmbătă, există credinţa că nu este bine să mergi la fântână şi nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri rele. Cine nu respectă acest lucru va avea ghinion până la sfârşitul anului.

De asemenea, de Moşii de toamnă nu este bine să faci vizite, exceptând situaţia în care duci de pomană.

Moşii de toamnă 2020. Ce se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi 

În această zi, gospodinele duc la biserică colivă, prescură și o sticlă de vin pentru a fi sfinţite. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.

Citeste si „Influencerul” lui Dumnezeu, beatificat de Biserica Catolică. Adolescentul a murit la vârsta de 15 ani de leucemie

Pe lângă coliva mare, este recomandat ca femeile să ducă la biserică și cantități mai mici de colivă, în pahare din plastic, care vor fi împărţite, la sfârşitul slujbei, alături de o lumânare. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin. De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Şi prescurele vor fi împărţite celor nevoiaşi după sfinţire. Cine doreşte poate adăuga în coş dulciuri, fructe, legume sau prăjituri.

Pe lângă acestea, este necesar să avem asupra noastră şi tămâie, cărbuni și un prosop, pe care le vom înmâna preotului.