Orban i-a transmis lui Van Rompuy că România e discriminată de corelarea coeziunii cu absorbţia

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, marţi, la Bruxelles, că i-a transmis luni seară lui Herman Van Rompuy că România consideră inacceptabilă şi discriminatorie corelarea din propunerea sa privind bugetul UE 2014-2020 între alocările pe Politica de Coeziune şi rata de absorbţie, scrie Mediafax.
Romania TV
20 nov. 2012, 16:24
Orban i-a transmis lui Van Rompuy că România e discriminată de corelarea coeziunii cu absorbţia

„Am susţinut foarte clar că avem două mari probleme legate de această propunere: prima legată de paragraful 45 al documentului, care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale.

El a subliniat că această menţiune afectează „strict” România, adăugând că i-a transmis lui Van Rompuy că este discriminatorie şi inacceptabilă pentru România atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere tehnic. „E pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi este incorectă, din moment ce aplici un algoritm, el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre. Nu aplici un algoritm şi după aia mai vii cu o altă formulă ca să-i tai unui stat membru o sumă importantă pentru că tu consideri că e mult prea mare creşterea de alocări pentru România raportat la celelalte state membre”, a explicat ministrul Leonard Orban.

Potrivit lui Orban, o altă a doua mare problemă ridicată de el în discuţia cu Van Rompuy s-a referit la convergenţa plăţilor directe pentru fermieri aferente Politicii Agricole Comune. „Am spus foarte clar că, în momentul de faţă, aşa cum arată această propunere, convergenţa plăţilor directe este profund nesatisfăcătoare pentru România, practic sumele alocate descresc şi în plus perioada de tranziţie creşte de la patru la şase ani. Pe propunerea anterioară perioada de tranziţie începea din 2014 şi ţinea până în 2017, dura patru ani şi sumele ajungeau la maximul pe care puteau să-l primească fermierii români, de circa 220 de euro pe hectar. În momentul de faţă, propunerea e cu o prelungire la şase ani, există incertitudini referitoare la ce se va întâmpla în perioada de tranziţie, există, de asemenea, acest nivel al plăţilor care este foarte scăzut pentru fermierii români raportat la media europeană”, a evidenţiat ministrul Afacerilor Europene.

El a spus că a ridicat şi alte prevederi pentru care România are reţineri în a le accepta, referindu-se la scăderea ratei de cofinanţare la 75% faţă de nivelul actual de 85%, reducerea prefinanţărilor la 2% faţă de nivelele actuale de 7% pentru PAC şi 9% pentru Politica de Coeziune, dar şi faptul că propunerea Van Rompuy nu mai permite eligibilitatea TVA pentru unele proiecte.

„Am fost extrem de clar în ideea de a-i permite preşedintelui Consiliului European să cunoască foarte exact care este poziţia României, care-i marja de manevră a României pe aceste puncte şi în general pe toate punctele care au fost ridicate”, a concluzionat Orban.

Potrivit acestuia, reprezentanţii statelor membre i-au prezentat foarte clar nemulţumirile lui Van Rompuy, la dineul de lucru de luni seara, „mai diplomatic sau mai puţin diplomatic”, iar ţări ca Franţa, Portugalia şi Spania au insistat de asemenea că propunerea preşedintelui Consiliului European este „inacceptabilă”.

Divergenţele între opiniile celor două tabere, grupul „better spending” şi grupul „Prietenii Coeziunii”, rămân în continuare la nivelul de sute de miliarde de euro, a punctat Orban.

De asemenea, Andreas Mavroyiannis, ministrul afacerilor europene al Ciprului, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat marţi, la finalul reuniunii CAG, că în ciuda divergenţelor de opinii privind cadrul financiar 2014-2020, „toate statele membre au declarat angajamentul privind finalizarea negocierilor până la sfârşitul săptămânii şi şi-au manifestat dorinţa de a negocia”.

„Toţi trebuie să ne arătăm acum dorinţa de găsi compromisul. Credem că un acord este încă posibil. Dosarul este acum în mâinile liderilor la Consiliului European”, a spus Mavroyiannis, care a arătat că problema Politicii de Coeziune este nodul principal al negocierilor.

Oficialul cipriot a ţinut însă să puncteze că grupul contributorilor neţi la bugetul UE nu poate fi ignorat. „Trăim în realităţi politice, dacă nu convingem aceste ţări să dea mai mult, trebuie să ne descurcăm cu mai puţin şi să operăm reducerile necesare”, a spus el.

Totodată, Mavroyiannis a precizat că Van Rompuy a înţeles după reuniunea CAG că trebuie să facă nişte redistribuiri în propunerea sa. „Cred că este normal ca după ce a ascultat opiniile exprimate de toate statele membre să îl revizuiască ţinând cont de aceste opinii. Părerea mea este că el crede că nu este foarte departe de compromis şi este nevoie să facă unele redistribuiri”, a mai spus ministrul cipriot.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, agenda întâlnirii fiind dominată de problematica viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, tema Consiliului European excepţional convocat în 22-23 noiembrie.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Proiectul mastodont pe care nici măcar Nicolae Ceaușescu nu l-a vrut. Nu i-a plăcut ideea și a solicitat o lucrare mult mai scumpă. Se reiau lucrările în 2025 și se intră puternic în primii 35 de km
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Floarea care aduce noroc, iubire și liniște în casa ta
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă