Apelul disperat al unei eleve de clasa a XI-a: „Gândiţi-vă o secundă la noi, la cât de speriaţi, dezorientaţi şi neputincioşi suntem”

O elevă de clasa a XI-a la unul dintre cele mai bune licee din România acuză dezinteresul cadrelor didactice. Tânăra a enumerat, pentru printesaurbana.ro, problemele cu care se confruntă ca elev în această perioadă de pandemie, când cursurile se desfăşoară online.

RomaniaTV.net
05 nov. 2020, 17:17
Apelul disperat al unei eleve de clasa a XI-a: „Gândiţi-vă o secundă la noi, la cât de speriaţi, dezorientaţi şi neputincioşi suntem”

Eleva acuză faptul că sistemul de învăţământ este total nepregătit pentru predarea online, situaţie care o dezamăgeşte cumplit.

Sunt în clasa a 11-a. Învăț la un liceu de prestigiu din orașul meu – chiar la cel mai bun liceu din oraș și unul dintre cele mai bune din țară. Am muncit pentru a ne câștiga locul și merităm să ne bucurăm de o experiență educațională totală. Eu cred în noi, în elevi, și cred și în profesori. Încă pot să cred, chiar și azi.

Totuși, am realizat acum câteva săptămâni, când a început școala că, deși la nivel de învățare-predare nu stăm foarte prost, suntem total nepregătiți pentru o situație de urgență. TOTAL nepregătiți. Ce pot spune mai mult decât că liceul meu, în care îmi pusesem toate speranțele, atât legate de prezent, cât și legate de viitor, m-a dezamăgit cumplit”, mai spune tânăra.

Citeşte şi Elevii claselor a VIII-a şi a XII-a vor reveni la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale. Anunţul ministrului Educaţiei

Tânăra le reprolează profesorilor nu doar că nu au ştiut să gestioneze orele online, dar nici nu şi-au dat interesul să menţină calitatea actului didactic. Având un an la dispoziţie până la susţinerea examenului de bacalaureat, adolescenta se teme că nu va putea înţelege materia care urmează în lipsa explicaţiilor de la profesori.

Școala mea a ales scenariul galben, adică sistemul hibrid. Super, nimic grav până acum. Dar, școala mea – și aici mă refer la toți cei care aveau datoria să se ocupe de noi și n-au făcut-o. Ni s-a spus că se montează laptopuri în clasă, totul e bine. Și noi chiar așa am crezut. Știam, de la cei de acasă, că la tablă nu se vede, că din clasă nu se aude, dar nu-mi puneam probleme. Ni s-a spus că va dura o săptămână, nu mai mult, până se rezolvă toate problemele tehnice și noi, din nou, am crezut fiecare cuvânt.

Stăteam degeaba cu ochii lipiți de laptop. Atunci au început tot stresul, toate grijile, toate întrebările. Ce o să se aleagă de acest an școlar? Cine ne explică materia pe care ar trebui să o facem în clasă? Cum ne descurcăm cu jumătate de materie? Cum reușim să pricepem ceva doar din lecții copiate de la colegi? Am învățat 10 ani degeaba? Ce mă fac la bac? Ce s-a întâmplat cu toate speranțele pe care mi le-am pus în școala asta, ce-a făcut cu ele?”, se întreabă eleva.

Citeşte şi MODELE SUBIECTE BAC 2021. Ministerul Educaţiei a publicat modelele de subiecte pentru BAC

În final, tânăra face un apel la cadrele didactice pentru a găsi soluţii la această situaţie, astfel încât elevii să nu-şi rateze viitorul. Ea le transmite acestora că elevii sunt speriaţi şi dezorientaţi şi au nevoie să se bazeze pe cei care i-au călăuzit până acum şi în care şi-au pus toată încrederea.

Degeaba noi, elevii, vrem, dacă cei care ar trebui să se ocupe de noi nu mișcă un deget. Noi poate am vrea să facem mai mult, dar nu putem, iar ei pot face mai mult, dar nu le pasă. Dragi profesori, dragi conduceri ale școlilor, știm că nu vă e ușor. Știm că nu vă așteptați ca, vreodată, în carierele voastre, să întâmpinați astfel de situație. Din păcate, nu avem ce să facem. Trebuie să găsim soluții, pentru că nu putem sta pe loc veșnic. Știu că voi nu aveți prea mult de pierdut, dar noi avem o grămadă de pierdut – timpul nostru, anii de muncă din spate, poate chiar părți din viitor.

Dacă vouă vă e frică, gândiți-vă pentru o secundă la noi – cât de triști, speriați și dezorientați suntem, și cât de neputincioși. Nu știm ce să facem. De fapt, nu avem ce să facem decât să ne bazăm pe voi. Așa că vă rugăm – treziți-vă! Adaptați-vă și faceți lucrurile să se miște puțin câte puțin”, a mai spus eleva pentru printesaurbana.ro