Studiu: Cu un simplu test de sânge ai putea afla cât mai ai de trăit

Cercetătorii au reuşit să calculeze cu succes rata de îmbătrânire la păsări. În prezent, ei speră ca acest pas să îi ajute în dezvoltarea unui astfel de test eficient şi în cazul oamenilor.

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 20:36
Studiu: Cu un simplu test de sânge ai putea afla cât mai ai de trăit

Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest test va permite aflarea cu exactitate a duratei de viaţă a indivizilor. Prin măsurarea lungimii unor structuri numite telomeri, se va asigura o estimare mai exactă a vârstei biologice, decât calcularea vârstei cronologice, scrie descopera.ro.

Un astfel de test a fost utilizat asupra animalelor şi asupra unui grup restrâns de păsări cântătoare. În studiu, cercetătorii au măsurat lungimea medie a telomerilor dintr-o populaţie de 320 de pitulice de la insula Cousin.

„Rezultatele noastre furnizează prima dovadă clară care atestă existenţa unei relaţii între lungimea telomerilor şi mortalitatea în cazul speciilor sălbatice. De asemenea, am reuşit să demonstrăm că rata de scurtare a telomerilor poate acţiona ca un indicator al vârstei biologice”, au declarat reprezentanţii studiului.

Telomerii se scurtează odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, rata la care se produce acest eveniment diferă de la individ la individ, în funcţie de modul în care individul este afectat de stresul biologic şi de efortul cu care se confruntă în timpul vieţii.