DOCUMENT EXCLUSIV RomâniaTV.net a intrat în posesia testului de sânge făcut de Simona Halep la trei săptămâni după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. A fost cerut de ITF şi demonstrează clar că NU S-A DOPAT!

Simona Halep încearcă să-şi dovedească nevinovăţia în cazul de dopaj, iar vineri, 9 februarie 2024, sunt programate audierile finale la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (Elveţia). Românca a fost suspendată patru ani, pentru două acuzaţii, dopaj cu roxadustat şi nereguli în paşaportul biologic. RomâniaTV.net a a intrat în posesia testului de sânge făcut de Simona Halep la trei săptămâni după ce a fost depistată pozitiv, cerut de ITF, iar rezultatele demonstrează că fostul lider WTA nu a încalcat regulamentul antidoping.

09 feb. 2024, 09:27
DOCUMENT EXCLUSIV RomâniaTV.net a intrat în posesia testului de sânge făcut de Simona Halep la trei săptămâni după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. A fost cerut de ITF şi demonstrează clar că NU S-A DOPAT!
DOCUMENT EXCLUSIV RomâniaTV.net a intrat în posesia testului de sânge făcut de Simona Halep la trei săptămâni după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. A fost cerut de ITF şi demonstrează clar că românca NU S-A DOPAT

DOCUMENT EXCLUSIV RomâniaTV.net a intrat în posesia testului de sânge făcut de Simona Halep la trei săptămâni după ce a fost depistată POZITIV. Fostul lider WTA a primit o suspendare de patru ani după pentru încălcarea Regulamentului Anti-Doping din Tenis, articolul 2:

  • prezența și folosirea roxadustatului, așa cum a fost demonstrată de proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open;
  • folosirea unei substanțe sau practici interzise în 2022, bazată pe colectarea și analizarea a 51 de probe de urină oferite de jucătoare.

Ce este roxadustatul, substanța cu care a fost depistată Simona Halep

Roxadustat este o substanță interzisă în sport, conform legilor WADA, comercializată în farmacii sub numele de Evrenzo și care ajută în cazuri de anemie. Pe lista antidoping a WADA, substanța depistată la Simona Halep face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui. Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți și cicliști, la acea vreme. Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Ce este pașaportul biologic

Pașaportul biologic al sportivului a fost lansat de către Agenția Mondială AntiDoping (WADA) în 2009. Scopul său este de a monitoriza profilul biologic al unui sportiv pentru a detecta eventualele modificări suspecte și care ar oferi elemente care să suțină utilizarea unor substanțelor interzise. În tenis, pașaportul biologic a fost introdus în 2014. Aceșt așa-zis pașaport nu detectează substanțele folosite sau metoda de dopaj, ci monitorizează modificările biologice din organism ca efect al dopajului. Pașaportul biologic utilizează abordarea standardizată a prelevării de probe de sânge pentru a determina abuzul de steroizi.

Citeşte şi: Simona Halep, apariţie de zile mari în prima zi a audierilor de la TAS. Când ar putea fi anunţată decizia

Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep

Simona Halep a fost inițial suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Simona Halep a anunţat, ulterior, că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

29 august 2022 – Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur în primul tur la US Open 2022. Ucraineanca s-a impus în trei seturi, scor 6-2, 0-6, 6-4. După meci, românva a fost suspusă unui test antidoping. Specialiştii au dezvăluit la momentul respectiv că a fost vorba despre o testare inteligentă, care se comandă atunci când există informații sau bănuieli, suspiciuni, dar şi atunci când sportivii sunt selectați în funcție de performanțele fizice.

12 septembrie 2022 – Simona Halep a suferit o intervenţie chirurgicală la nas, pentru a rezolva anumite probleme respiratorii, dar şi din motive estetice.

15 septembrie 2022 – Simona Halep a anunţat că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare.

22 septembrie 2022 – la cererea ITF (Federaţia Internaţională de Tenis), Simona Halep efectuează un TEST DE SÂNGE la laboratul Agenţiei Naţionale Anti-Doping din Bucureşti, acreditat de WADA (Agenţia Mondială Antidoping). RomâniaTV.net a intrat în posesia raportului oficial al ANAD, din care rezultă, categoric, că sportiva are analizele în regulă şi că nu se pune problema unei încălcări a regulamentului legată de paşaportul biologic! Din cauza datelor personale din document, am ales să publicăm doar informaţiile legate strict de cazul Simonei Halep.

Testul de sânge de la Bucureşti a fost efectuat la ora 5:56, pentru determinarea parametrilor hematologici. Identitatea sportivului nu este dezvăluită, fiind folosit un cod unic.

Conform regulamentului, Simona Halep a fost obligată să declare ce tratamente urma pentru anumite afecţiuni cronice. Astfel, sportiva lua Euthyrox pentru echilibrarea nivelului de hormoni tiroidieni după ce a fost diagnosticată cu hipotiroidie secundară (glanda tiroidă nu produce o cantitate de hormoni), Karissa – un anticoncepţional, Fiobilin – pentru afecţiuni ale bilei şi Panadol spray nazal pentru respiraţie. Acest lucru a fost confirmat de Dana Safta, medic care a fost aproape de sportivă în ultimii ani, dar şi de raportul ITIA. „Am acceptul Simonei să vă dezvălui tratamentul ei cronic, că ea lua zilnic pastilă de Euthyrox 50mcg şi o tabletă anticoncepţională, ştiute, fără alte probleme pentru comisia de la WTA”, a spus Dana Safta.

Eşantionul de sânge recoltat de la Simona Halep a fost împărţit în două probe, iar rezultatele sunt absolut normale, fără a evidenţia modificări care să inducă suspiciuni de dopaj sau de manipulare intravasculară a sângelui sau a componentelor sângelui!

Raportul final, care conţine şi specificaţiile tehnice ale metodelor utilizate, a fost trimis la ITF. Încă o dată, din raport nu rezultă nici măcar cea mai mică suspiciune legată de un posibil dopaj!

7 octombrie 2022 – Simona Halep este informată că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, în urma controlului antidoping efectuat la US Open.

21 octombrie 2022 – Simona Halep anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 – Simona Halep este acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping: nereguli în pașaportul biologic.

28-29 iunie 2023 – Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions de la Londra.

12 septembrie 2023 – ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

14 septembrie 2023 – ITIA publică documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea.

itia simona halep

24 octombrie 2023 – Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

 7-9 februarie 2024 – Simona Halep este audiată la TAS. În primle două zile de audieri, Simona Halep a susținut că suplimentul pe care l-a ingerat a fost contaminat, aducând argumente privind imposibilitatea verificării acestuia în momentul administrării, deoarece i-a fost recomandat de către echipa sa anterioară. Mai mult, Patrick Mouratoglou şi-a asumat responsabilitatea pentru suplimentul comandat de acadamia sa şi recomandat Simonei Halep de fizioterapeuta academiei, Candice Gohier. De asemenea, Simona Halep susţine că a fost audiată de Sport Resolutions sub presiunea Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA).

CAS_Media_Release_10025_10277__Hearing_

Citeşte şi: Simona Halep, în a doua zi de audieri la TAS. Patrick Mouratoglou și-ar fi asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv

Practic, Simona Halep, care susţine că a fost contaminată fără vină, încearcă să obțină o anulare sau o reducere a suspendării de patru ani decisă de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). În urma audierii, Comisia TAS va delibera şi va da decizia şi motivarea acesteia. În acest moment, nu există nicio indicaţie cu privire la data la care va fi pronunţată decizia TAS.

Citeşte şi: Răsturnare de situație pentru Simona Halep! Directorul laboratorului de toxicologie aruncă informația care schimbă tot procesul de dopaj: „Am găsit substanța interzisă în toate cele 5 flacoane sigilate!”