Ponta, lui Băsescu: Să începem desecretizările din CSAT cu răpirea din Irak

Premierul Victor Ponta i-a sugerat, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu să înceapă desecretizările cu stenogramele CSAT despre răpirea din Irak, el arătându-se convins că şeful statului nu are nimic de ascuns legat de acest subiect, respectiv "nici sume, nici cifre, nici persoane".

RomaniaTV.net
28 nov. 2012, 17:32
Ponta, lui Băsescu: Să începem desecretizările din CSAT cu răpirea din Irak

„Dar nu am putea să desecretizăm discuţiile din CSAT despre răpirea din Irak? Nu crede domnul preşedinte Băsescu că ar fi idee bună să le desecretizeze, să aflăm cine i-a răpit şi cine i-a adus înapoi şi cât ne-a cost? Eu cred că e o idee foarte bună să desecretizăm, dacă aşa zice domnul preşedinte Băsescu că tot e secret ce e la CSAT. Să începem cu răpirea din Iark. Sunt convins că mâine o desecretizează, că nu are nimic de ascuns domnul preşedinte, nici sume, nici cifre, nici persoane”, a spus Ponta.

El i-a transmis şi un avertisment lui Traian Băsescu: „Să nu se joace cu focul, că iarăşi… pisica blândă..ştiţi cum”.

Ponta a arătat, ironic, că e păcat ca Băsescu să „nu-şi ţină curajul” până la capăt în ce priveşte stenogramele. „Să ne spună domnul preşedinte, dacă e aşa curajos. Nu e păcat să nu-l ţină curajul până la capăt?”, a mai arătat Ponta.

El a arătat că nu are acces la stenograme şi că numai Traian Băsescu are acces la stenograme şi dosare. „Eu sunt cu poporul şi cu guvernarea”, a spus Ponta.

Premierul a făcut această referire la răpirea din Irak în contextul în care a fost întrebat despre afirmaţiile şefului statului privind desecretizarea discuţiilor din CSAT referitoare la bugetul Armatei.

„Foarte bine, e foarte bine dacă o face (le desecretizează, n.r.), sigur că da. Eram vreo 20 de oameni acolo. Restul, cu ameninţările domnului preşedinte cu stenogramele, mă amuză. Dar nu vrea să le desecretizăm pe toate? Şi cele din vremea când era prim-ministru domnul Boc, ce se vorbea la CSAT? Şi cele în care au decis reducerea bugetului pentru Apărare? Nu vrea să le desecretizeze şi pe acelea? Că bugetul pentru Apărare a fost redus în fiecare an. Nu ar vrea domnul preşedinte Băsescu să le desecretizeze? Cred că ar fi foarte bine să le desecretizăm”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că subiectul disputei din ultima şedinţă CSAT nu ar fi fost „megaministerul” contestat de premierul Victor Ponta, ci faptul că acesta s-ar fi împotrivit alocării de sume suplimentare pentru Armată, susţinută de şeful statului şi ministrul Apărării.

Băsescu a susţinut, într-o emisiune la B1 Tv, că prim-ministrul ar fi „minţit” în legătură cu disputa din ultima şedinţă CSAT, caz în care este dispus să desecretizeze stenograma şedinţei.

„La CSAT nu s-a discutat despre acel minister despre care el a vorbit o săptămână cum vroiam să ocupăm Guvernul cu un minister făcut la Cotroceni, subiectul nu a fost (…) Subiectul la care s-a inflamat era exact vorba despre armată, unde Dobriţoiu spusese că e într-o situaţie dificilă din punct de vedere al asigurării cheltuielilor materiale pentru armată şi eu am cerut la rectificare să-i suplimenteze fondurile”, a spus preşedintele.