Cristian Ghinea acuză PSD de fake news despre PNRR: Cineva trebuie să fie responsabil si pentru aceste lături și rahat lansate în spațiul public

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este de părere că "ar fi fost cu totul uimitor ca CE să nu aibă observații la PNRR". Ministrul USR reclamă "opoziție isterică a PSD". "In loc sa ne vedem de treaba stam sa raspundem la tampenii lansate de Ciolacu si de PSD", a declarat Cristian Ghinea, pentru Hotnews.ro.

11 iun. 2021, 15:31
Cristian Ghinea acuză PSD de fake news despre PNRR: Cineva trebuie să fie responsabil si pentru aceste lături și rahat lansate în spațiul public

Cristian Ghinea este de părere că „ar fi fost cu totul uimitor ca CE să nu aibă observații la PNRR”.

„Pentru ministerul pe care îl conduc e ceva banal să aibă observații tehnice. Da, e o neconcordanță pe care o vom corecta. Nu înseamnă că cineva e incompetent. Sunt 240 de anexe la PNRR”, a explicat Cristian Ghinea, la Hotnews.ro.

Cristian Ghinea a acuzat încă o dată PSD că „permanant a hrănit spațiul public cu fake news” despre PNRR şi a vorbit şi despre schimbul de replici dintre el şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Azi dimineață, în loc să ne vedem de treabă am stat să răspund la tâmpeniile dlui Ciolacu. E un fake news că a fost repins PNRR. Nu consider că observațiile CE sunt critice, se pot rezolva. România are al 6-lea plan din UE. E ceva nou și pentru noi și pentru CE. România trebuie să facă toate proiectele clare de la bun început. Este fără precedent, ar fi fost cu totul uimitor ca CE să nu aibă observații pe 29 de miliarde de euro.

Avem o opoziție isterică din partea PSD. Nu există niciun stat membru cu așa ceva. E a patra oară când Ciolacu anunță că a fost respins PNRR. PNRR nu a fost respins.

Toate programele mai mari sunt trimise la CE, durează ani de zile. Dacă sunt necorelări, le lămurim. Vom avea mai multe feed-backuri de la CE pe capitole. Facem un bâlci național din chestia asta? Am invitat PSD la minister să citească drafturile. (…) A fost un dialog uman. Eu nu mă obișnuiesc cu acest stil în care discutăm uman, apoi ieșim la TV să spunem incompetență, demisia! Sunt ușor șocat. Permanent PSD a hrănit spațiul public cu fake news.
I-am spus azi, ca să rupem pisica, să discutăm cu demisia pe masă”, a explicat Cristian Ghinea la Hotnews.ro.

Citeşte şi: PNRR, reproşuri pe bandă rulantă de la Comisia Europeană. Proiecte întregi sunt DEMOLATE

 

Dan Barna: PNRR va fi un succes. PSD a fost şi rămâne un partid al sărăciei

Vicepremierul Dan Barna a declarat vineri că PNRR nu a fost respins și nici nu a fost retras, ci se află într-o „consultare firească” cu Comisia Europeană. Liderul USR PLUS s-a decalrat convins că PNRR va fi aprobat și va fi „un succes”.

„România va atrage aceste peste 29 de miliarde de euro și România se va dezvolta așa cum a încercat PSD să nu se întâmple în toate guvernele pe care le-a avut până în acest moment”, a spus Dan Barna.

Despre PSD, Dan Barna a spus că este un partid care crede că „o Românie subdezvoltată poate să-i asigure acea clientelă politică cu care ne-a obișnuit și cu care a ținut România în subdezvoltare din de 30 de ani” și că „a fost şi rămâne un partid al sărăciei”.

 

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a reacţionat după criticile aduse de Comisia Europeană Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă. Ministrul USR a spus că „sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing” şi i-a transmite liderului PSD Marcel Ciolacu să discute despre PNRR „cu demisia pe masă”.

„Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior.
Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat.
În această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeană unde s-a trecut prin aceste tabele. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem.
La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE și aplicanții care au depus proiectul le lămuresc. Face parte din treaba obișnuită a acestui minister”, susţine Cristian Ghinea, în postarea de pe Facebook.

Cristian Ghinea, mesaj pentru PSD: „Nu înțelege nimic din proces”

Cristian Ghinea reporşează PSD că lansează „fake news-uri” despre PNRR şi îl provoacă pe Marcel Ciolacu la un pariu: să demisioneze de la conducerea PSD dacă PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană. „Dacă nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia”, a mai spus Ghinea.

„Este un dialog normal, tehnic și bazat pe evidențe, e cumva de așteptat că fiind greu de furat PSD nu înțelege nimic din proces. PSD a ”citit” anexele de la PNRR dând click dreapta și căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios și a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâția experți deștepți, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea?
PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească.
Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu.
Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu:
Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia.
Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD.
Termen: 30 septembrie 2021.
Te ține?”, a conchis Cristian Ghinea.

Imediat a venit şi replica lui Marcel Ciolacu. „Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai ești în Guvernul României?! Când toată lumea îți spune că ești un dezastru național, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?!”, ia transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Cristian, Comisia Europeană a avut timp – în doar 4 ZILE! – să-ți citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. FĂRĂ SĂ-L CITEȘTI! Au citit și s-au crucit!
Cristian, nu ți-a fost rușine să ieși la televizor, acum două zile, și să minți nonșalant că totul e ok, deși știai foarte bine ce observații devastatoare ai primit de la Comisia Europeană??!”, a scris preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook.