Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Ce se întâmplă cu salariile acestora

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de 31 de deputaţi ai PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, diferenţele salariale între personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar ar putea fi eliminate. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Senat.
Filip Stan
17 iun. 2021, 21:54
Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Ce se întâmplă cu salariile acestora
Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Ce se întâmplă cu salariile acestora

Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Potrivit unui proiect de lege, consilierii juridici, consilierii, experţii, referenţii şi auditorii din inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor fi incluşi în categoria personalului didactic auxiliar, în vederea eliminării diferenţelor de salarizare între categoriile de salariaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar.

Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ

Citeşte şi Concediul „spontan”, noua modă pe piaţa muncii. Cine beneficiază de zile libere în plus

Proiectul care a fost depus la Camera Deputaţilor a fost iniţiat de 31 de deputaţi ai PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Deputatul PNL Luminiţa Barcari a explicat în expunerea de motive că există diferenţe de salarizare între personalul nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare şi personalul didactic auxiliar din şcoli, fapt care creează „frustrări şi nemulţumiri justificate”.

„Deşi personalul nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti este personal cu studii superioare de specialitate în domeniile în care lucrează şi răspunde, alături de inspectorii şcolari, de bunul mers al procesului instructiv-educativ, de funcţionarea tuturor domeniilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat/conexe şi monitorizează activitatea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic la nivel judeţean, a rămas singura categorie de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat cu nivel de salarizare inferior personalului didactic auxiliar din şcoli, fapt ce creează frustrări şi nemulţumiri justificate, producând, totodată, o tratare discriminatorie faţă de restul salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat”, a explicat deputatul PNL.

Luminiţa Barcari mai menţionează că „o comparaţie obiectivă între aceste funcţii arată că sunt diferenţe aberante între salariile brute ale celor două categorii de salariaţi”.

Salariile personalului didactic auxiliar din şcoli sunt: administrator financiar (contabil) – 8.804 lei brut, secretar – 8.035 lei brut, administrator de patrimoniu – 6.155 lei brut, în timp ce un consilier juridic, auditor, consilier sau expert din cadrul inspectoratului şcolar „are un maxim posibil 5.894 lei brut”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Deputatul PNL mai motivează că, „de-a lungul timpului, atribuţiile, responsabilităţile şi volumul de muncă al personalului nedidactic din inspectoratele şcolare a crescut constant, salarizarea rămânând nemodificată”.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut mai întâi în Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Citeşte şi EXCLUSIV Violeta Alexandru nu e de acord cu alocaţiile calculate în funcţie de veniturile părinţilor: „Toţi copiii trebuie să se bucure de un nivel al alocaţiei egal”

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Cuvintele pe care poți să le rostești ca să adormi mai ușor atunci când ești stresat. Îți pot elibera mintea și te ajută să te relaxezi
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Cât costă notarul când cumperi un apartament. Taxa pentru 100.000 de euro, în 2025
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cât câștigă un casier la supermarket. Venituri neașteptate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Ministrul Muncii a dat vestea cea mare pentru 1,3 milioane de români: Au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală