Rusia s-a deconectat de la internetul global. Experiment reuşit al Moscovei, care vrea să implementeze propriul „internet suveran”

Rusia a testat cu succes deconectarea de la internetul global în iunie şi iulie, a relatat joi cotidianul RBC, citând documente ale grupului de lucru însărcinat cu îmbunătăţirea securităţii internetului rus, ca parte a legislaţiei privind aşa-numitul "internet suveran" rus.
Daniel Spătaru
22 iul. 2021, 17:13
Rusia s-a deconectat de la internetul global. Experiment reuşit al Moscovei, care vrea să implementeze propriul

Rusia a adoptat legislaţia, cunoscută sub numele de legea „internetului suveran”, la sfârşitul anului 2019, urmărind să protejeze ţara de tăierea infrastructurii străine, ca răspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a Statelor Unite. Legislaţia a întărit controlul Moscovei asupra reţelei globale şi a provocat consternare în rândul activiştilor pentru libertatea de exprimare, care se tem că măsura va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării.

Au fost efectuate teste care au implicat toate marile firme de telecomunicaţii din Rusia din 15 iunie până în 15 iulie şi ele au avut succes, potrivit rezultatelor preliminare, notează RBC citând o sursă din grupul de lucru. „Scopul testelor este de a determina capacitatea ‘RuNet’ (numele propriului „internet suveran” al Rusiei n.r.) de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări„, a precizat această sursă, citată de The Moscow Times. Nu a fost clar imediat cât timp a durat deconectarea sau dacă au existat întreruperi vizibile în traficul pe internet.

Legea prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an, dar operaţiunile au fost anulate în 2020 din cauza complicaţiilor pe fondul pandemiei de COVID-19, potrivit RBC. Kremlinul a fost la curent cu testele, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, descriindu-le ca efectuate în timp util şi spunând că Rusia trebuie să fie gata pentru orice.

Citeşte şi Vladimir Putin dă o lege împotriva Facebook și Instagram. Rusia vrea monopol asupra internetului

Legislaţia urmăreşte să direcţioneze traficul web rus şi datele prin puncte controlate de autorităţile de stat şi să construiască un „Sistem naţional de nume de domeniu” pentru a permite internetului să continue să funcţioneze chiar dacă Rusia este tăiată de la internetul global.

În iunie 2019, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să se asigure că „Runet” ar putea funcţiona într-un mod fiabil ferit de controlul serverelor din afara Rusiei.

Potrivit regulatorului de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor, testele au vizat îmbunătăţirea integrităţii, stabilităţii şi securităţii infrastructurii de internet a Rusiei, a relatat RBC.

Echipamentele instalate ca parte a testelor au fost folosite de Roskomnadzor pentru a încetini viteza Twitter din martie după ce reţeaua socială nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră ilegal, precizează RBC.

Citeşte şi Românii s-au apucat de un nou business. Și-au scos organele la vânzare pe internet: „Sunt perfect sănătos, am nevoie urgentă de bani şi vând un rinichi”

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 27 mai 2024, produsele tematice pe care românii le adoră. Vor fi disponibile toată săptămâna
Capital.ro
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Prințul Harry și Meghan ascund un mare secret. Martorii vorbesc
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce ruşine! Credea că nu o vede nimeni, şi şi-a băgat mâna în 🙈🙈🙈
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'