Cofondatorul mişcării talibanilor, Mullahul Abdul Ghani Baradar, va fi noul premier al Afganistanului. Fiul Mullahului Omar va face parte din viitorul guvern

Talibanii au transmis vineri că anunţarea noului guvern va mai avea de aşteptat o vreme, după ce au apărut speculaţii că acest anunţ ar urma să fie făcut chiar pe 3 septembrie, după rugăciunea musulmană. Totuși, surse Reuters anunță că noul premier va fi cofondatorul grupării talibanilor, Mullahul Abdul Ghani Baradar.

03 sept. 2021, 16:39
Cofondatorul mişcării talibanilor, Mullahul Abdul Ghani Baradar, va fi noul premier al Afganistanului. Fiul Mullahului Omar va face parte din viitorul guvern

Mullahul Abdul Ghani Baradar va conduce biroul politic al talibanilor, iar funcții importante în noul guvern vor avea și Mohammad Yaqoob, fiul cofondatorului taliban Mullah Omar și de Sher Mohammad Abbas Stanekzai. „Toți liderii de vârf au ajuns la Kabul, unde pregătirile sunt în faza finală pentru a anunța noul guvern”, a declarat un oficial taliban, pentru Reuters. De asemenea, Haibatullah Akhunzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase și guvernare în cadrul legilor islamului.

Executivul ar cuprinde 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 cărturari musulmani. De asemenea, în termen de șase până la opt luni este planificată o loya jirga, o mare adunare care reunește bătrâni și reprezentanți din societatea afgană pentru a discuta despre o constituție și structura viitorului guvern.

Citeşte şi Dezmăţul talibanilor după retragerea trupelor din Afganistan. Au năvălit în aeroport şi au pus stăpânire pe sediile televiziunilor, forţându-i pe prezentatori să-i laude VIDEO

Mullahul Baradar s-a întors în țară,la două zile după revenirea talibanilor la putere în Afganistan. El a venit din Qatar, de unde conducea biroul politic al mişcării, și a aterizat la Kandahar, în sudul Afganistanul, acolo unde între 1996 și 2001 a fost centrul puterii talibanilor. El s-a născut în provincia Uruzgan, a crescut la Kandahar și este cofondator al mișcării talibanilor împreună cu mullahul Omar, decedat în 2013, dar a cărui moarte a fost ascunsă timp de doi ani. Ca şi în cazul multor afgani, viaţa sa a fost marcată de invazia sovietică din 1979, când a devenit mujahedin, şi se crede că a luptat alături de mullahul Omar.

Viitorul premier era şeful militar al talibanilor atunci când a fost arestat, în 2010, la Karachi, în Pakistan. El a fost eliberat în 2018, în special sub presiunea Washingtonului. Ascultat şi respectat de diferite facţiuni talibane, el a fost numit apoi şef al biroului lor politic, situat în Qatar. De aici, el a condus negocierile din 2020, cu americanii, care au dus la retragerea forţelor străine din Afganistan.

Citeşte şi Se schimbă regulile în şcolile din Afganistan: fetele nu mai stau în acelaşi loc cu băieţii