Dezmăţul talibanilor după retragerea trupelor din Afganistan. Au năvălit în aeroport şi au pus stăpânire pe sediile televiziunilor, forţându-i pe prezentatori să-i laude VIDEO

Talibanii, noii conducători ai Afganistanului, au mărşăluit triumfal marţi dimineaţă pe aeroportul din Kabul după plecarea ultimilor militari americani, însoţiţi de oamenii lor în uniforme de forţe speciale şi fluturând steaguri.

31 aug. 2021, 16:42
Dezmăţul talibanilor după retragerea trupelor din Afganistan. Au năvălit în aeroport şi au pus stăpânire pe sediile televiziunilor, forţându-i pe prezentatori să-i laude VIDEO

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a condus un grup de oficiali pe pistă, iar expresia sa în general impasibilă a fost înlocuită de această dată cu un surâs larg, comentează agenţia franceză de presă.

Membrii forţelor speciale talibane, numite „Badri 313”, echipaţi cu ghete şi veste bej imaculate peste ţinuta de camuflaj, au stat la fotografii, ridicând arme automate americane şi fluturând drapelul alb pe care este scrisă cu negru declaraţia de credinţă, Shahada. Mult timp considerat unul dintre cele mai sigure locuri din ţară, aeroportul civil din Kabul a fost devastat. Pe jos, la aproape toate intrările puteau fi văzute cartuşe goale.

Talibanii au sărbătorit victoria pe Aeroportul din Kabul

Citeşte şi Pentagonul anunţă că retragerea trupelor SUA din Afganistan s-a încheiat. Talibanii îşi proclamă victoria: „Să fie o lecţie pentru alţi invadatori”

De asemenea, într-o acţiune considerată simbolică, talibanii au pus stăpânire pe sediul poliţiei britanice din Kabul, de unde s-au adresat lumii subliniind că ei sunt noii stăpâni ai Afganistanului.

În acelaşi timp, mai mai multe imagini cu un prezentator de știri afgan au făcut înconjurul lumii, după ce a fost filmat în timp ce prezenta știrile fiind înconjurat de mai mulți talibani înarmați. Clipul a devenit viral pe internet, după ce talibanii au pătruns în clădire și l-au constrâns pe prezentator să-i laude, potrivit Daily Mail.

Pe parcursul celor 15 zile care au urmat preluării controlului de către talibani asupra capitalei la 15 august, împrejurimile aeroportului au fost ocupate de o mare mulţime care a încercat cu disperare să se urce în avioanele de evacuare ale comunităţii internaţionale, orchestrate de SUA.

Însă mulţi afgani au rămas blocaţi în exteriorul acestei zone de o serie de baraje ale talibanilor. Marţi, toate aceste posturi de control, cu excepţia unuia singur, au fost ridicate de pe drumul care duce la aeroport.

Asigurarea securităţii aeroportului internaţional Hamid Karzai din Kabul este o chestiune-cheie. Talibanii au spus în multe rânduri că nu vor accepta ajutorul militar internaţional.

Citeşte şi Un cântăreț afgan de muzică populară, ucis de talibani: „L-au împuşcat în cap”

În incintă, zeci de avioane şi elicoptere, donate de Washington armatei regulate afgane, au fost distruse de trupele americane înainte de plecarea lor, pentru a nu mai putea fi folosite.

Aproximativ 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine, care costă un milion de dolari bucata, şi 27 de vehicule uşoare Humvee au fost de asemenea scoase din funcţiune de armata americană la încheierea podului aerian creat timp de două săptămâni, care a permis evacuarea a circa 123.000 de persoane din ţară, în mare majoritate afgani.

SUA şi-au distrus de asemenea sistemul de apărare antirachetă C-RAM, care a oprit luni un tir de rachete al grupării Stat Islamic asupra aeroportului.