Florin Cîţu: Cine dă Guvernul jos astăzi este responsabil de lipsa paturilor la ATI. Alianţa toxică USR PLUS-AUR să-şi asume responsabilitatea

Florin Cîţu a făcut noi declaraţii privind scandalul din coaliţie. Premierul susţine că dacă guvernul pică, românii vor fi singurii care vor avea de suferit iar de vină va fi "alianţa toxică USR-AUR".

08 sept. 2021, 21:17
Florin Cîţu: Cine dă Guvernul jos astăzi este responsabil de lipsa paturilor la ATI. Alianţa toxică USR PLUS-AUR să-şi asume responsabilitatea

Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a sesizat CCR pentru conflict juridic între Guvern şi Parlament. Curtea Constituţională a României a dispus miercuri ca, până la data de 15 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea premierului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR

Citeşte şi EXCLUSIV. Tudorel Toader: „Eu zic că guvernul nu o să pice. Procedurile sunt neconstituţionale”

„Am sesizat azi Curtea Constitutionala pe nerespectarea regulamentului privind depunerea moţiunii de cenzură. Cred ca ar fi normal sa se astepte decizia Curtii si după să se ajungă în Parlament, exista vicii de procedura.

Nici eu şi nici altii nu ne putem da cu parerea daca este sau nu constitutional acest demers de depunere a motiunii. Tebuia sa depuna si motiunea a doua oara, nu numai semnaturile”, a declarat Florin Cîţu la Digi 24.

De asemenea, premierul spune că dacă Guvernul va pica în urma moţiunii de cenzură, românii vor fi singurii care vor avea de suferit iar de vină va fi „alianţa toxică USR-AUR”.

„În acest moment sunt 400 de bolnavi la ATI. Nu mai sunt 1500 de paturi la nivel național, cum am lăsat în iarnă, deși am cerut să nu se schimbe această cifră. Sunt 860 de paturi. Avem jumătate din paturile de la ATI deja ocupate.

Cum poți să spui că ești responsabil ca partid, ca ministru și să-ți dai demisia în situația actuală? Vom avea nevoie de ordonanțe de urgență să suplimentăm numărul de paturi. Cine vrea să dea acest guvern jos azi, este responsabil pentru că nu sunt paturi la ATI, pentru că nu vom putea să-i ajutăm pe români cu facturile la iarnă. Alianța toxică USR-AUR trebuie să-și asume această responsabilitate a faptului că românii vor avea de suferit prin faptul că nu vom avea un guvern”, a mai declarat premierul.

Cîţu, întrebat de ce nu demisionează: „Nu sunt iresponsabil, nu arunc ţara în aer”

„Asta (demisia- n.r.) ar însemna ca eu să fiu cel iresponsabil. Lumea trebuie să ştie că atunci când pleacă premierul, pleacă guvernul. O demisie a premierului înseamnă că eu sunt de acord să arunc ţara în aer, să fiu eu cel iresponsabil”, spune, la Digi24, Florin Cîţu, întrebat de ce nu demisioneză pentru a pune capăt crizei guvernamentale.

Citeşte şi Florin Cîţu pregăteşte demiterea prefecţilor şi subprefecţilor USR-PLUS: „Dacă rămân, ar însemna să aduc AUR și PSD la guvernare”

Florin Cîţu, mesaj pentru  USR-PLUS: Încă putem sa mergem mai departe, să revenim la aceeaşi masă

Premierul le-a transmis celor de la USR-PLUS să retragă moţiunea şi să revină la masa negocierilor.De asemenea, Florin Cîţu a recunoscut că nu credea că o să fie vreodată şantajat de colegii de coaliţie.

„PSD negociază acum cu USR-PLUS şi AUR. Ei negociaza acum sa-şi puna premier. Le spun colegilor de la USR ca inca putem sa mergem mai departe. Tot ce trebuie sa faca este sa retraga aceasta motiune de cenzura. Daca se retrage, revenim la masa şi discutam, ne calmam cu totii.

Romania are o singură sansă. Romania poate sa aiba doar o guvernare de dreapta. Pentru viitorul Romaniei exista o singura coalitie care poate sa faca reforme. Aceasta este PNL-USR- UDMR.

Daca săptămâna viitoare cade guvernul, ce facem cu PNNR-ul? Chiar așa iresponsabili suntem, ne facem de râs a doua oară, după episodul PSD cu premierul Japoniei?!. Când vine Ursula, cu cine va semna PNRR-ul? Cine semneaza PNNR-ul in România? Vine iarna, avem o problema cu facturile. Nu credeam că o să fiu şantajat de colegii de coaliţie. Nu ma asteptam să-i vad alaturi de AUR.

Putem sa oprim totul daca cei de la USR devin politicieni responabili si maturi si revin la masa de discutii. Am vorbit ultima data cu Dan Barna vinerea trecuta. Ultima sedinta a coalitiei s-a intamplat pentru ca am cerut-o eu. Noi spuneam ca niciodata nu ne vom da jos propriul guvern, aceasta este metoda Dragnea. I-am salvat de la ridicol azi prin semnarea demisiilor, pentru ca astfel isi dadeau jos propriul guvern. În acest moment nu s-a schimbat nimic în structura Guvernului”, a mai spus premierul.

Cîţu: Stelian Ion a vrut să numească procurori șefi pe procedura lui Tudorel Toader

Premierul a dezvăluit care este adevăraturi motiv pentru care l-a demis din funcţia de ministru al Justiţiei pe Stelian Ion. Cîțu îl acuză însă pe fostul ministru că a demarat această procedură pe legislația promovată de Tudorel Toader.

„Este atributul ministrului. Eu am primit un mesaj cu o seară înainte să înceapă procedura. Eu am avut o singură întrebare: dacă e pe legea promovată de Tudor Toader. Mi-a răspuns că da. Am întrebat de ce nu a schimbat-o în opt luni de zile. Am primit doar scuze.

Vorbim de moralitate. Această legare USR-AUR nu este întâmplătoare. Când în stradă țipi împotriva lui Tudorel Toader și a lui Dragnea și apoi folosești procedura lui Tudorel Toader, asta spune ceva despre moralitate”, a declarat Florin Cîțu, la Digi 24.

Legile justiției promovate în guvernarea PSD nu au schimbat fundamental procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Potrivit recomandărilor MCV, o viitoare legislație în domeniu ar trebui să urmărească o creștere a rolului CSM în procedură, concomitent cu o scădere a rolului factorului politic (ministrul justiției și președintele). De altfel, și precedentul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, a selectat procurori șefi în baza legislației care este în vigoare și în prezent.

Florin Cîţu îi dă afara pe secretarii de stat USR-PLUS

Premirul a dezvăluit că miercuri seara va semna demiterile tuturor secretarilor de stat USR PLUS.

„Eu nu vreau să ajungem la momentul în care USR, alături de AUR și de PSD, vine la vot la o moțiune împotriva PNL. După aceea discutăm altfel. Oamenii sunt acolo… Bine, fără secretarii de stat. Eu vă spun care e frica mea. În momentul în care ai negociat cu AUR și cu PSD nu pot să am secretari de stat în ministere, pentru că eu nu știu ce interese vor reprezenta acolo, ale AUR, ale PSD.

AUR este un partid antivaccinist. Eu nu stiu ce a primit la schimb AUR. Daca AUR a negociat ca aceasta campanie de vaccinare sa fie incetinit. Nu stim ce a cedat USR celor de la AUR. Nu pot să-mi asum riscul ca AUR, prin USR , sa ingreuneze campania de vaccinare. Niciodata nu voi risca sanatatea romanilor pentru ca USR a negociat cu AUR si nu stiu ce le-a cerut”, a mai precizat Cîţu.

Florin Cîţu a vorbit despre relaţia pe care o are în prezent cu Ludovic Orban, precizând că îl surprind unele acţiuni ale actualului preşedinte al PNL în Parlament.

”Da, mai am colaborare cu Ludovic Orban. A fost la ultimul BPN și a votat pentru un demers al meu. Mă surprind acțiunile domniei sale din Parlament. Pare cel mai mare susținător al moțiunii USR-AUR, își dorește să treacă. El trebuie să răspundă în fața liberalilor pentru ce face. I-am spus acum două zile despre BPN-ul de ieri, am avut opinii diferite, dar i-am spus că voi convoca BPN oricum. Un președinte al PNL poate ajuta să pice un guvern liberal.”, a explicat Florin Cîțu.