Judecătorul CCR, Ion Predescu, supărat pe un jurnalist: Dacă l-aş cunoaşte, l-aş strânge de gât

Judecătorul CCR, Ion Predescu, susţine, potrivit unei declaraţii prezentate de Jurnalul Naţional, că redistribuirea mandatelor de parlamentar ar putea fi declarată neconstituţională. Într-o intervenţie la România TV, Predescu a arătat însă că vorbele i-au fost răstălmăcite de către jurnalistul cu care a stat de vorbă. "Dacă l-aş cunoaşte, l-aş strânge de gât", a spus supărat judecătorul.
Filip Stan
13 dec. 2012, 19:57
Judecătorul CCR, Ion Predescu, supărat pe un jurnalist: Dacă l-aş cunoaşte, l-aş strânge de gât

„Nu este în regulă să avem 600 de parlamentari! În Franța este un senator la 200.000 de locuitori și un deputat la 100.000 de locuitori. Noi vom avea un senator la 70 de mii de locuitori și un deputat la 50 de mii de locuitori. Nu se poate! Județul Dolj ar fi trebuit să fie reprezentat de 15 parlamentari, dar vor fi 20! Deși toate partidele au agreat ideea cu redistribuirea, aceasta ar putea fi invalidată ca neconstituțională, fiind o procedură peste și în afara votului!”, a declarat judecătorul CCR, Ion Predescu, pentru Jurnalul Naţional.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Predescu a negat că declaraţia i-ar reflecta spusele, precizând că a fost doar o discuţie telefonică, nu o declaraţie oficială, prin care încerca să lămurească un jurnalist care a fost poziţia sa privind Legea electorală pe vremea când era senator. „A dat publicităţii ce a vrut el să reţină sau ce a putut să înţeleagă. Ce să mai cred despre un asemenea individ? (…) Dacă l-aş cunoaşte, l-aş strânge de gât”, a spus Predescu.

Judecătorul a precizat că, pe vremea când era senator, s-a pronunţat pentru o normă de reprezentare mai mare pentru parlamentari astfel încât numărul acestora să se reducă, iar raportul numeric dintre senatori şi deputaţi să fie 1 la 2, nu 1 la 2,5, aşa cum este acum.

În ce mă priveşte, ca cetăţean, ca om, consider că sunt prea mulţi parlamentari„, a spus Predescu.

În schimb, Predescu susţine că nu s-a referit la actuala Lege electorală pentru că nu o cunoaşte suficient. „Nu pot să mă pronunţ pentru că nu reţin toate dispoziţiile legale. Mărturisesc că Legea electorală în vigoare nu m-a pasionat„, a arătat Predescu.

Declaraţia lui Predescu survine în aceeaşi zi în care Curtea Constituţională a dat publicităţii un comunicat în care reia argumentele pentru care a declarat ca neconstituţională Legea electorală elaborată de către liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta prin care era instituit un sistem electoral majoritar

În primul rând, judecătorii au constatat pe 27 iunie că legea Antonescu-Ponta nu ar respecta principiul egalităţii votului prin faptul că minorităţile naţionale sau comunităţile româneşti minoritare în anumite judeţe primesc un mandat automat dacă au cel puţin 7% într-o circumscripţie electorală, fapt ce ar contraveni prevederilor constituţionale, mai ales că aceşti parlamentari ar fi lipsiţi de reprezentativitate şi legitimitate.

În al doilea rând, CCR argumenta că modificarea legislaţiei electorale în an electoral contravine principiului securităţii juridice, fapt ce va avea „consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot”. Apoi magistraţii Curţii au apreciat că legea propusă contravine voinţei românilor de la referendumul din 2009 prin care electoratul s-a pronunţat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

Totodată, Curtea reia recomandarea din mai multe decizii ale sale privind necesitatea unei revizuiri mai largi a legislaţiei electorale şi stabilitatea acesteia.

Unul dintre judecătorii Curţii a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, că motivul pentru care a fost dat publicităţii comunicatul este constituit de acuzele potrivit cărora suplimentarea apreciabilă a numărului de parlamentari se datorează opoziţiei CCR la introducerea unui sistem electoral majoritar. „S-a tot spus în presă că suntem vinovaţi de creşterea numărului de parlamentari”, a declarat judecătorul.

Cât priveşte posibilitatea ca Parlamentul nou ales să fie invalidat deoarece este ales neconstituţional, aceasta a fost respinsă categoric. „Noi nu avem competenţe în validarea alegerilor parlamentare, ci Biroul Electoral Central. Noi avem competenţe legate de alegerile prezidenţiale şi de referendum”, a afirmat magistratul.

Invitat să comenteze recomandarea făcută de Curte privind schimbarea Legii electorale, judecătorul a spus: „De ani de zile, în mai multe decizii, noi tot am zis că este nevoie să se facă ordine, că este nevoie de un Cod Electoral.” Totodată, magistratul CCR a precizat că nu există o obligaţie ca o eventuală nouă Lege electorală să ţină seama de referendumul din 2009 deoarece referendumul este consultativ.

 

 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele