Cercetătorul Octavian Jurma demontează restricţiile „stupide” impuse de autorităţi: „Logica nu a fost niciodată o piedică în calea deciziei politice în România”

Autoritățile au făcut o prognoză ridicolă a infectărilor din valul patru atunci când au anunţat un vârf de 4.000 de cazuri, este de părere cercetătorul Octavian Jurma.

24 sept. 2021, 17:50
Cercetătorul Octavian Jurma demontează restricţiile „stupide” impuse de autorităţi: „Logica nu a fost niciodată o piedică în calea deciziei politice în România”

Într-o postare pe Facebook, cercetătorul Octavian Jurma critică modul în care autoritățile din România au implementat certificatul verde:

Încă o dovadă că nu s-au gândit la oameni, ci doar la afaceri, când au introdus certificatul verde (pe lângă faptul că se aplică doar de la 3 la mie):

S-au grăbit să lase restaurantele deschise pentru persoanele cu certificat verde până la 6 la mie dar nu îi lasă să iasă din casă după 4 la mie.

Citeste si Scenariu sumbru pentru finalul lui octombrie: Se aşteaptă 15.000 de cazuri pe zi şi 2.500 de pacienţi la ATI

Adică, voi puteți sta deschisi și după 3 la mie (măsura de relaxare din valul 4) că noi nu lăsăm clienții să iasă din casă după 4 la mie (măsura de protectie din valul 3).

La fel de stupidă pare și măsura de a închide magazinele alimentare unde se stă cu masca când lași restaurantele deschise unde se stă fără mască.

Dar logica nu a fost niciodată o piedică în calea deciziei politice în România.

Bănuiesc că discriminarea nu va mai fi o problemă dacă stă în calea banului și se vor relaxa restricțiile din valul 3″, subliniază reputatul cercetător.

Citeste si De ce nu stau în carantină persoanele vaccinate. Dr Adriana Pistol, INSP: „La cei vaccinaţi, capacitatea virusului de a se înmulţi suficient cât să se transmită la alte persoane este blocată de anticorpii prezenţi în organism”

Octavian Jurma: Scenariul de coșmar devine tot mai realist. Valul patru vine cu cazurile din valurile 2 și 3

Valul patru al pandemiei de COVID vine cu cazurile din valurile 2 și 3, dar într-o perioadă mai scurtă de timp, a avertizat cercetătorul Octavian Jurma.

Am avut la începutul lunii august două scenarii reale pe care le-am contemplat: că valul 4 va fi de rău ca valul 3, în cel mai optimist scenariu și, în cel mai pesimist scenariu că va fi la fel de rău ca valul 2. Exista și scenariul de coșmar în care valul 4 va fi mai rău ca valul 2, respectiv va avea numărul cumulat de cazuri din valul 2 și 3 pentru o perioadă mai scurtă de timp încât va genera un vârf mai înalt.

Acest scenariu a început să devină mai realist în luna septembrie când rata de accelerație medie pe care am avut-o în perioada august – începutul lui septembrie a crescut de la 50% în medie la 80% când s-au deschis școlile și asta face ca această curbă să se deplaseze și să depășească deja scenariul pesimist că o să avem un val similar valului 2 și acolo curba colorată cu albastru punctat este scenariul despre care vorbea și Gheorghiță cu un vârf la 16.000 de cazuri pe la mijlocul lunii octombrie.

Acest scenariu devine tot mai realist, din păcate, deci nu mai este un scenariu de coșmar, este scenariul cel mai pesimist pe care lucrează atât Guvernul, cât și pe cel pe care îl contemplu și eu în simulările la care mă uit”, a declarat cercetătorul Octavian Jurma pentru Digi24.