Scenariu sumbru pentru finalul lui octombrie: Se aşteaptă 15.000 de cazuri pe zi şi 2.500 de pacienţi la ATI

Adriana Pistol, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat în cadrul conferinței de presă, susținute vineri, că în ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificat la pacienții Covid, este tulpina Delta. 

24 sept. 2021, 16:14
Scenariu sumbru pentru finalul lui octombrie: Se aşteaptă 15.000 de cazuri pe zi şi 2.500 de pacienţi la ATI

Adriana Pistol

, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a făcut un anunț extrem de îngrijorător pentru populația României.

Oficialul în sănătate a anunțat în cadrul conferinței de presă, care a avut loc vineri, că în ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificat la pacienții Covid, este tulpina Delta.

„Peste o treime dintre cazurile nou infectate s-au înregistat în Bucureşti, Timiş, Cluj, Ilfov şi Iaşi.

Cele mai multe decese – 28% -s- au înregistrat în judeţele Suceava, Bistriţa Năsăud, Bucureşti, Maramureş şi Botoşani.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86% din decese au fost înregistrate la persoane cu vârste de peste 60 de ani şi dintre acestea 94,5% aveau cel puţin o altă boală cronică
În ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificată prin secvenţiere este numai tulpina delta. Încă o dovadă a faptului că se transmite accelerat şi la nivel comunitar. „, a declarat oficialul.

Adriana Pistol: Numărul de cazuri depinde de măsurile de prevenție ale cetățenilor

Adriana Pistol

a vorbit și despre estimarea făcută de INSP, potrivit căreia la finalul lunii octombrie se vor înregistra până la 15.000 de infectări zilnice. Oficialul a menționat că numărul de cazuri depinde în mare parte și de măsurile de siguranță pe care le aplică fiecare individ în parte.

„Nicio estimare nu poate să fie decât într-un anumit grad realistă. (…) Ea este dependentă de toate măsurile pe care fiecare dintre noi ni le vom luam. Ca ea să nu fie atinsă, ar trebui să limităm circulația persoanelor noi înșine, nu trebuie să vină să ne spună nimeni ce să facem. Să ne limităm activitățile care ne duc în contact cu multe persoane, să evităm aglomerația, să purtăm masca și în exterior, nu doar în interior și eventual să alegem să ne vaccinăm. Depinzând de aceste lucruri, această estimare va fi sau nu atinsă. Dacă nimic din aceste lucruri nu se va întâmpla, această estimare poate să fie depășită”, a declarat Pistol.

Ea a spus că, potrivit unei estimări privind cazurile severe, la finalul lunii octombrie ar fi cel mai rău scenariu, între 2.000 şi 2.500 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus la terapie intensivă.

„Avem şi o estimare vizavi de severitatea cazurilor severe. Era în jur de vreo 2.000 – 2.500 de cazuri maxim, cazuri de terapie intensivă, sfârşit de octombrie. Acesta ar fi scenariul cel mai rău. De noi depinde ca aceste lucruri să nu se întâmple”, a arătat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.