De ce nu stau în carantină persoanele vaccinate. Dr Adriana Pistol, INSP: „La cei vaccinaţi, capacitatea virusului de a se înmulţi suficient cât să se transmită la alte persoane este blocată de anticorpii prezenţi în organism”

Medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat de ce nu este necesară carantinarea persoanelor vaccinate în condiţiile în care acestea sunt contacţi direcţi ai unor persoane depistate pozitiv.

24 sept. 2021, 17:11
De ce nu stau în carantină persoanele vaccinate. Dr Adriana Pistol, INSP: „La cei vaccinaţi, capacitatea virusului de a se înmulţi suficient cât să se transmită la alte persoane este blocată de anticorpii prezenţi în organism”

Dr Adriana Pistol, reprezentantul INSP, spune că încărcătura virală în cazul persoanelor vaccinate care se infectează este mică, înmulţirea virusului fiind blocată de anticorpii rezultaţi în urma vaccinării.

De ce nu stau în carantină persoanele vaccinate

Pericolul ca o persoană vaccinată să ia virusul şi să-l şi transmită este mic. Numărul de cazuri care apar la persoane vaccinate este undeva sub 10%. Ca atare, şansa ca să aibă virusul viu şi să-l transmită mai departe este mică. Dacă l-ar avea, capacitatea virusului de a se înmulţi suficient de mult încât să fie împrăştiat este mică pentru că e blocată de anticorpii prezenţi în organism.

Citeste si Arafat dărâmă mitul discriminării prin certificatul verde: „Este vorba de limitarea răspândirii virusului. Riscul e foarte mare comparativ cu vaccinații”

Curăţarea de virus se face într-o perioadă mult mai scurtă faţă de persoanele nevaccinate.

De aceea le spunem şi vaccinaţilor să poarte mască şi nu renunţăm să facem această recomandare, chiar dacă suntem vaccinaţi. Purtăm mască şi pentru noi, pentru că avem o şansă, chiar dacă mică, dar purtăm şi pentru ceilalţi„, a punctat medicul Adriana Pistol.

Ce se întâmplă dacă un copil este depistat pozitiv în clasă

Medicul Adriana Pistol a explicat în ce condiţii vor fi carantinaţi copiii aflaţi într-o clasă în care s-a depistat un caz pozitiv:

Una este testarea care poate fi făcută în situaţia în care vorbim de contacţii unui caz confirmat, altceva este testarea care nu mai este necesară pentru copiii până la 12 ani pentru a putea participa la anumite tipuri de activităţi, cum ar fi activităţi sportive, socio-culturale sau înot la piscină.

Dacă a fost contact direct, dacă a fost în aceeaşi clasă, aceste lucruri se constată în urma anchetei epidemiologice făcute de DSP şi de şcoală. După ce se stabilesc contacţii direcţi, aceştia sunt carantinaţi. Ceilalţi copii doar vor învăţa în sistem online, fără să fie carantinaţi.

Citeste si Andrei Baciu: Farmaciile pot percepe o taxă pentru testare. E alegerea lor dacă o fac sau nu

Fiecare dintre copii trebuie urmărit. În situaţia în care dezvoltă simptome, trebuie anunţat şi solicitată testare. Dacă nu are simptomatologie, în ziua a opta poate solicita şcolii că doreşte să facă un test. Testarea se organizează la nivelul şcolii. Merge la şcoală, se testează şi dacă e negativ, poate să meargă fizic mai devreme decât cele 14 zile„, a declarat medicul Adriana Pistol.