Incredibil: se dărâmă autostrada neterminată Nădlac-Arad. Vezi de ce

Porţiunea de autostradă Nădlac-Arad, pentru a cărei construcţie au fost necesare două luni, va fi dăramată, din cauză că pământul folosit ca umplutură este unul prea sfărâmicios, informeaza aradon.ro. CNADNR spune că acest lucru este "un lucru obişnuit" şi "nu constituie motiv de îngrijorare cu privire la respectarea termenului de execuţie, ci mai degrabă o asigurare asupra nivelului de calitate" a lucrării.
Romania TV
06 dec. 2011, 15:46
Incredibil: se dărâmă autostrada neterminată Nădlac-Arad. Vezi de ce

Surse din cadrul societaţii Romstrade, care se ocupă de realizarea autostrăzii, au dezvaluit că pământul nu se tasează, drept urmare trebuie înlocuit cu alt sortiment, informeaza aradon.ro.

„Actualul pământ nu se tasează şi se împrăştie singur. S-a încercat tasarea lui de nenumărate ori şi cu nenumarate tipuri de utilaje, dar degeaba. S-a încercat chiar amestecarea solului cu pricina cu argilă, un tip de pământ care leagă, dar tot nu s-a reuşit nimic. Singura soluţie este dărâmarea actualelor movile ridicate din pământul cu probleme şi înlocuirea acestuia cu un alt tip de sol, care poate fi tasat. Dacă se continuă construcţia pe acest pământ, autostrada va fi cu siguranţă compromisă, deoarece tipul acesta de sol nu se încheagă”, au precizat surse de pe şantier citate de jurnaliştii de la aradon.ro.

Şantierul acestei autostrăzi, de 38,8 km, a fost inaugurat chiar de către premierul Emil Boc şi de către ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în luna septembrie.

Potrivit proiectului, vor fi construite două poduri, 11 pasaje, trei noduri rutiere, un centru de întreţinere şi două zone de servicii, banii (213,8 milioane de euro) venind din fonduri nerambursabile, de la UE, iar termenul de finalizare este 2013.

UPDATE CNADNR precizează într-un comunicat de presă că „aspectele semnalate de mass-media reprezintă proceduri obişnuite pentru stabilirea tehnologiei de execuţie a lucrărilor de terasamente în funcţie de materialul de umplutură disponibil şi natura terenului de fundare”.

„Aceste proceduri constau în realizarea de tronsoane experimentale şi efectuarea testelor necesare pentru determinarea atingerii parametrilor impuşi prin proiect şi reglementarile tehnice în vigoare. Prin urmare, faptul că s-a constatat că o parte din tronsoanele experimentale sunt în curs de refacere nu constituie motiv de îngrijorare cu privire la respectarea termenului de execuţie, ci mai degrabă o asigurare asupra nivelului de calitate ce urmează a fi executat. Menţionăm că execuţia de sectoare experimentale este o procedura standard pentru toate contractele de lucrări şi nu implică extensii de timp sau costuri suplimentare.

Reamintim că potrivit prevederilor contractuale impuse de Companie în cazul tuturor tronsoanelor de autostradă atribuite în cursul acestui an pe Coridorul IV paneuropean NU este posibilă depăşirea cu mai mult de 10% din valoarea de contract actualizată conform indicilor statistici sau schimbărilor de legislaţie. În plus, pentru întârzierea înregistrată în finalizarea contractului în termenul prevăzut – aprilie 2013, penalităţile sunt de 0,1% din valoarea de contract acceptată, corespunzătoare (aşa cum va fi determinată de Inginer), fără TVA pentru fiecare de zi de întârziere.

Acest tabel cu penalităţi este parte integrantă din contractul semnat cu fiecare constructor în parte:

Penalităţi de întârziere pentru neatingerea unuia dintre punctele de referinţă: 2.100.000 lei (500.000 EURO)

Întârziere în atingerea unui punct de referinţă: Suspendarea oricărei plăţi datorată până când toţi indicatorii aferenţi Punctului de referinţă sunt atinşi

Limita penalităţilor de întârziere:  15% din Valoarea de Contract Acceptată

Penalităţi de întârziere: 0,1% pe zi din Valoarea de Contract Acceptată

Penalităţi de întârziere: Pentru întârzierea înregistrată în finalizarea contractului în termenul prevăzut, penalităţile sunt de 0,1% din valoarea de contract acceptată corespunzătoare (aşa cum va fi determinată de către Inginer), fără TVA, pentru fiecare zi de întârziere, în LEI;

CNADNR, împreună cu Consultantul, vor monitoriza îndeaproape respectarea acestor reguli şi a standardelor de calitate de către Antreprenor”.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania