Ion Cioroianu, reprezentant al Asociației Fermierilor din România, a tras un semnal de alarmă referitor la problemele cu care se confruntă mii de producători agricoli din ţara noastră.
„Codul de bune practici agricole care a fost oficializat din 2021 ne spune în ce condiţii putem utiliza îngrăşăminte chimice şi îngrăşăminte organice.
Îngrăşămintele chimice, după cum aţi auzit, datorită creşterii preţului la gazele naturale, s-au dus până la 400% faţă de preţurile anterioare.
Îngrăşămintele chimice sunt indispensabile cultivării plantelor agricole pentru că sunt îngrăşămintele care asigură necesarul de nutrienţi pentru a obţine recoltă. Preţul lor efectiv a escaladat încât va duce la costuri foarte ridicate a obţinerii producţiei”, a declarat ing. Ion Cioroianu, reprezentant al Asociației Fermierilor din România, în direct la România TV.
De asemenea, Ion Cioroianu a vorbit despre măsurile pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a respecta Codul de bune practici agricole.
„Cel mai bun îngrăşământ ar fi gunoiul de grajd, adică ce rezultă de la animale, dar acest gunoi de grajd trebuie să fie compostat sau putrezit şi trebuie administrat în condiţiile în care cere codul de bune practici agricole, adică trebuie administrat în perioada până în 15 noiembrie şi după data de 10 martie în zona de câmpie, iar în zona de deal până în 10 noiembrie şi în 20 martie, iar la munte ceva mai devreme până în 5 noiembrie şi de la 25 martie”, a explicat ing. Cioroianu.
Potrivit Agrointel, Ion Cioroianu este nu doar activ în cadrul Asociației Fermierilor din România (afiliată PRO AGRO), ci este și expertul României pe cereale și plante oleaginoase la Bruxelles, în cadrul puternicei organizații Copa-Cogeca.
Agricultorul spune că o voce puternică a fermierilor români poate convinge Comisia Europeană și Parlamentul European să își adapteze politicile agricole pe măsura nevoilor românești.