UE ar vrea să interzică încălzirea cu lemne în România. Reacţia ministrului Muncii: „Nu va fi impus peste noapte”

Ministrul Muncii a anunţat, marţi, modul în care Guvernul va veni în sprijinul celor românilor care se încălzesc cu lemne de foc, în condiţiile în care Uniunea Europeană are în plan să interzică această modalitate de furnizare a căldurii.

30 nov. 2021, 10:56
UE ar vrea să interzică încălzirea cu lemne în România. Reacţia ministrului Muncii: „Nu va fi impus peste noapte”

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a precizat că Parlamentul a adoptat două legi „extrem de importante”, în condiţiile în care UE ar vrea să interzică încălzirea cu lemne în România.

„Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năprasnic de scumpiri.

Acest lucru nu se va întâmplă peste noapte și este o recomandare la nivel de UE. Nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găsi și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte.

Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească (…) în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform Antena3.

Citeşte şi: Lista integrală a angajamentelor asumate de Guvern la Bruxelles pentru PNRR. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile şi taxele DOCUMENT

Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) al României face referire la capitolul energie la folosirea lemnelor pentru încălzire.

„Poluarea aerului are consecințe semnificative pentru sănătatea umană, 25.000 de decese premature înregistrându-se în fiecare an din cauza particulelor în suspensie, România fiind deferită Curții Europene de Justiție pentru depășirea nivelurilor de particule PM10.

Evaluarea Comisiei față de PNIESC recomandă, pentru sectorul energetic, măsuri care vizează eficiența energetică a sistemelor de încălzire centralizată, în special a rețelelor acestora. Ponderea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzire – răcire, proiectată la 33% pentru 2030 nu este, conform evaluării PNIESC, suficient de ambițioasă, cu atât mai mult cu cât, în prezent, sursa acestei ponderi ridicate o reprezintă încălzirea ineficientă, pe biomasă lemnoasă, în mediul rural.

Insuficientul sprijin acordat sistemelor alternative de încălzire – răcire, precum pompele de căldură, în ciuda faptului că se estimează o scădere a prețurilor acestora cu până la 25% în 2030, duce la situația de stagnare a sectorului energie – răcire”, se arată în PNRR-ul României.

„Aparent, România stă mai bine decât media europeană în ceea ce privește folosirea surselor regenerabile pentru încălzire, dar acest lucru se datorează folosirii încălzirii pe lemne în mediul rural, ineficientă și generatoare de sărăcie energetică. Circa un sfert din populația României se află în sărăcie energetică, datorită în mare parte sistemelor de încălzire folosite”, mai reiese din document.

Interzicerea încălzirii cu lemn în România ar putea în dificultate peste 3,5 milioane de gospodării care se folosesc de acest material pentru a-și asigura căldura.

Citeşte şi: Florin Cîţu îl contrazice pe Marcel Ciolacu: Nu vom schimba PNRR. Avem în el 64 de reforme care vor moderniza economia şi le vom implementa