Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină. Iată cum să faci jumări crocante și untură limpede!

Jumările sunt printre vedetele din bucătăria oricărei gospodine, în perioada Crăciunului. Există însă un secret care va ajuta orice româncă să dea pe spate întreaga familie cu acest preparat.

08 dec. 2021, 20:58
Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină. Iată cum să faci jumări crocante și untură limpede!

Iată cum să faci jumări crocante și untură limpede! Iată cum să alegi slănina, cum să o pregătești și cum să folosești apoi jumările și untura bună care îți rămâne.

Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină. Iată cum să faci jumări crocante și untură limpede!

Primul pas este să ai slănină curată și albă. Feliile trebuie să fie destul de groase, aproximativ două-trei degete grosime. Hălcile de slănină trebuie să conțină fragmente subțiri de carne, care dau și ele gust bun, și să aibă un miros proaspăt și dulce.

Dacă vrei să faci jumări bune, ai mare grijă ce oală folosești, pentru că slănina trebuie prăjită câteva ore și multe bucățele se lipesc de fundul oalei.

Evită oalele moderne din teflon sau inox. Îți trebuie o oală de tablă, cu fund dublu, sau o cratiță zdravănă, cum aveau bunicile noastre. Sau, cel mai bun, ar fi un ceaun sau o tigaie din fontă.

La final, ține cont că oala folosită trebuie curățată cu buretele de sârmă de grăsimea lipită.

Un kilogram de slănină tăiată în fâșii mici se topește aproape într-o oră. Când jumările prind culoare brun-roșiatică, miros frumos și devin crocante, atunci știi că sunt gata.

Grăsimea topită este o grăsime curată și bună, din care vei face untură albă și gustoasă pentru tot felul de preparate, inclusiv pentru celebrele cornulețe fragede cu untură. Grăsimea din tigaie se lasă să se răcorească puțin și se strecoară foarte bine prin sită și tifon, să nu mai rămână niciun fir de arsură.

Citește și: Câştigător Chefi la Cuţite sezonul 9. „Prăjitura lui mamaie”, reţeta de senzaţie cu care Narcisa a cucerit pe toată lumea. Iată cum poţi să o faci şi tu acasă
Se pune în borcane de sticlă și se lasă să se răcească fără capac. Apoi se ține într-o cămară rece sau în frigider, cu capac și un strat fin de sare pe deasupra.

Citește și: Rețetă sarmale de post cu ciuperci. Cea mai bună variantă în Postul Crăciunului, care te face să uiți de opțiunea cu carne! Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină!