Salariul mediu mai mare de 6000 de lei în România în 2022. Este prevăzut în bugetul promulgat de Klaus Iohannis marţi

Salariul mediu brut este important pentru că pe baza lui se calculează anumite indemnizații sau taxe în fiecare an.
Filip Stan
29 dec. 2021, 14:31
Salariul mediu mai mare de 6000 de lei în România în 2022. Este prevăzut în bugetul promulgat de Klaus Iohannis marţi

Salariul mediu brut va fi mai mare, în România, de anul viitor. S-a consemnat oficial cât este salariul mediu brut folosit la fundamentarea asigurărilor sociale pe anul 2022, care ar trebui folosit, de exemplu, la calculul indemnizației de șomaj tehnic, dacă va mai fi achitat de stat, precum și în alte cazuri prevăzute de legislația din România privind firmele, lucrătorii, PFA și alți profesioniști.

De când sunt obligaţi angajatorii să majoreze salariul minim. Ce bugetari ar putea primi măriri din ianuarie
Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 este de 6.095 lei, conform Legii 318/2021, a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, publicate marți seara în Monitorul Oficial.

 

Salariul mediu brut este important pentru că pe baza lui se calculează anumite indemnizații sau taxe.

De exemplu, statul ar trebui să suporte măcar până la 31 martie 2022 indemnizația de șomaj tehnic pentru angajații firmelor a căror activitate este blocată de pandemia COVID-19, pe perioada stării de alertă, conform unui proiect de ordonanță de urgență propus de Ministerul Muncii în urmă cu trei săptămâni, dar pe care Guvernul nu l-a aprobat, fiind încă în avizare interministerială.

De indemnizație ar trebui să beneficieze:

  • salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
    salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.
    Indemnizația de șomaj tehnic plătită de stat este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu venituri din drepturi de autor și alți profesioniști ar trebui să ia  indemnizație de șomaj tehnic de 75% din salariul mediu brut pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARSCoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc.
Măsura se aplică acum până la finalul anului 2021, iar proiectul de OUG de la Ministerul Muncii propune prelungirea până la 31 martie 2022.

Aceasta înseamnă că primel 3 luni din 2022 statul ar trebui să suporte șomajul tehnic inclusiv în firme private, de 75% din 6.095 lei, adică 4.571 de lei, dacă Guvernul aprobă prelungirea acestui ajutor, conform proiectului de ordonanță de la Ministerul Muncii.

Facturi DUBLE la curent în ianuarie. Românii sunt sfătuiţi să plătească „în orb”. Compensare, doar pentru 10% dintre români
Spre comparație, în anul 2020, când s-a introdus acest ajutor, indemnizația de șomaj tehnic era de 4.072 de lei, pentru că salariul mediu brut pe anul 2020 era de 5.429 de lei, scrie startupcafe.ro

În 2021, salariul mediu brut a scăzut, din cauza pandemiei la 5.380 de lei, iar indemnizația de șomaj tehnic a scăzut și ea la 4.035 de lei. Prin urmare, în 2022, indemnizația de șomaj tehnic ar trebui să urce cu 536 de lei față de anul 2021.

Alte cazuri în care se folosește salariul mediu brut în calcule:
La art 142 din Codul fiscal se prevăd venituri din salarii și venituri asimilate salariilor care NU se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale. Aici, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator nu se cuprinde în baza de calcul, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depășește într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate (6.095 lei în 2022).

La art. 143 se stipulează Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate pentru persoanele fizice care beneficiază de drepturi bănești lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Pentru persoanele fizice care beneficiază de drepturi bănești lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat o reprezintă cuantumul drepturilor bănești lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv indemnizația de șomaj, cu excepția situațiilor în care potrivit dispozițiilor legale se prevede altfel. În situația în care totalul acestor venituri este mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, contribuția de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon.

Separat, în Parlamentul European se discută o propunere de lege UE prin care se dorește ca salariul minim pe economie să se stabilească la 50% din salariul mediu, pe anul precedent. Dacă directiva UE va fi adoptată, ar însemna în România salariul minim brut ar putea crește de la 2.550 lei pe lună în 2022 la 3.047 de lei. La un salariu minim brut de 3047 de lei, angajatul ar urma să ia un salariu net (în mână) de 1.800 lei, iar firma ar urma să plătească un cost salarial total de 3.116 lei.

DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Video șoc cu momentul accidentului teribil de pe centura Bucureștiului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
Limba cu cele mai multe cuvinte din lume: nu e vorba nici chineză, nici de germană
DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vești de ultimă oră de la ANM. Furtuni puternice în România
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
BREAKING | Preotul Ioan Mihai Măriuța, de la Gugești, a murit la doar 35 de ani
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Taxe pentru cei care stau la bloc și la casă. Se plătește mai scump din luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați