ZILE LIBERE 2022. Cum pot angajaţii să obţină cel puţin TREI ZILE libere în plus

Salariaţii care se vor autorecenza în primăvară vor primi o zi liberă suplimentară. În plus, se acordă în continuare zile libere pentru fiecare doză de vaccin sau pentru vaccinarea copilului minor. De asemenea, salariaţii altor culte religioase beneficiază de libere pentru sărbătorile fiecărui cult în parte.
Filip Stan
10 ian. 2022, 16:28
ZILE LIBERE 2022. Cum pot angajaţii să obţină cel puţin TREI ZILE libere în plus

Zile libere 2022. În anul 2022, salariaţii vor avea dreptul să stea acasă 15 zile care sunt sărbători legale, conform Codului Muncii. Aceste zile libere nu se aplică însă tuturor persoanelor, existând categorii de angajaţi care datorită specificului activităţii nu pot lipsi de la muncă. Printre aceştia se numără angajaţii din unităţile sanitare, unităţile de alimentaţie publică sau poliţiştii.

ZILE LIBERE 2022. Minivacanţă de trei zile în ianuarie. Când pică Paştele şi Rusaliile în 2022
Din cele 15 zile de sărbătoare legală, 9 zile vor pica în timpul săptămânii, astfel ne putem aştepta şi ca în anul următor Guvernul să stabilească şi alte zile libere suplimentare pentru a se crea punţi între sărbătorile legale şi weekend. Angajaţii creştin ortodocşi vor beneficia de zile libere în Vinerea Mare şi în prima şi a doua zi de Rusalii. Salariaţii care aparţin altor culte religioase vor putea beneficia de alte două zile libere în funcţie de sărbătorile religioase ale cultelor respective.

Salariaţii care se vor autorecenza în primăvară vor primi o zi liberă suplimentară. Autoritățile stabilesc ultimele formalități.

În 2021 ar fi trebuit să se desfășoare un nou recensământ al populației și locuințelor, dar, din cauza situației epidemiologice și a riscului implicat de vizitele recenzorilor în case, el a fost amânat pentru acest an. Chiar dacă recensământul a fost amânat, regulile de desfășurare rămân, de principiu, aceleași. Una dintre regulile recensământului din acest an stabilește că salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Acum, printr-un proiect de hotărâre pus în dezbatere de Institutul Național de Statistică, sunt stabilite atât forma, cât și conținutul chestionarului de recensământ, scrie avocatnet.ro.

După cum a fost stabilit în luna mai a anului trecut, prin OUG 39/2021, recensământul populației și locuințelor din România programat pentru același an și stabilit de OUG nr. 19/2020 a fost amânat pentru 2022, în perioada februarie – iulie, în loc de iulie – noiembrie 2021.

Zile libere 2022. Câte weekend-uri prelungite vor avea românii
Printr-un proiect de HG pus vineri în dezbatere publică, autoritățile vor să stabilească modul în care va arăta chestionarul de recensământ și ce conținut va avea (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului). În plus, vor apărea și alte trei tipuri de documente utilizate în cadrul recensământului, și anume, nomenclatorul etniilor și al limbilor materne, nomenclatorul religiilor din România și nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România.

Regulile privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România, cuprinse în OUG nr. 19/2020, stabilesc ca salariaţii care optează pentru autorecenzarea prin internet să primească o zi liberă plătită de la angajator. Această zi liberă plătită este acordată salariaţilor, potrivit regulilor stabilite în 2020, „în scopul încurăjării utilizării cu predilecţie a acestei metode”.

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Pe baza codului de confirmare, angajatorii vor trebui să ofere salariaţilor o zi liberă plătită, la o dată stabilită de comun acord, în termen de 12 luni de la data autorecenzării, adică, din ce date avem acum, până cel mai târziu în luna mai 2023.

Această zi liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă o persoană a realizat autorecenzarea online numai pentru sine sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei.

Recensământul va avea loc în perioada februarie – iulie 2022, iar colectarea datelor de la cetățeni se va face în două etape.

 

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor avea câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 732 din 26 iulie 2021 a fost publicată Legea nr. 221/2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit acestei legi, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor beneficia, la cerere, de următoarele drepturi:

  • zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
    zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
    o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Aceste zile libere nu se vor acorda în cazul în care persoanele precizate mai sus vor fi vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Zilele libere se acordă pe baza adeverinței de vaccinare, iar în cazul angajaților părinți de copii minori sau cu dizabilități de până la 26 de ani, firmele trebuie să primească și declarații pe propria răspundere de la celălalt părinte, potrivit căreia nu a cerut liberul pentru a merge cu copilul la vaccinare – aici însă e obligatoriu ca liberul să coincidă cu ziua vaccinării.

De asemenea Legea nr. 221/2021 nu prevede că ziua liberă trebuie acordată fix în ziua în care are loc vaccinarea, ci poate fi acordată și ulterior: „pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite” în baza acestei legi, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia”.

Sărbătorile legale din 2022:
1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de 3 zile
22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri
24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile)
1 mai (Ziua Muncii) – duminică
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care vor un credit ipotecar fără avans. Cum poți face asta la cele mai importante bănci. E nevoie de card la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING sau Raiffeisen?
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Rugăciunile puternice care se rostesc pe 6 iulie. Sfântul Sisoe cel Mare te scapă de necazuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă