Rusia a masat aproape 100.000 de soldaţi, tancuri şi artilerie la graniţa cu Ucraina. UE ameninţă cu sancţiuni dure

Europenii speră în continuare să-l convingă prn dialog pe preşedntele rus Vadimir Putin să renunţe la o eventuală invazie a Ucrainei, însă au început vineri să pregătească sancţuni ”grele” împotriva Moscovei, pentru a-l ”descuraja” şi pentru a-şi afirma credibilitatea în faţa aliaţilor lor americani.
Filip Stan
14 ian. 2022, 19:20
Rusia a masat aproape 100.000 de soldaţi, tancuri şi artilerie la graniţa cu Ucraina. UE ameninţă cu sancţiuni dure

Între timp, Rusia a comasat aproape 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontera Ucranei, deşi dezminte cu tărie intenţia de a trece la acţiuni militare.

”Noi vrem să descurajăm Rusia, avem o analiză convergentă, o hotărâre colectivă de a acţiona şi voinţa de face UE auzită”, a dat asigurări, în faţa presei, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrlor de Externe din UE, organizată joi şi vineri la Brest în vestul Franţei.

”Sancţiunile sunt pe masă. Avem convingerea că riscul unei intervanţii ruse în Ucraina este real şi trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm”, declară pentru AFP un alt ministru.

”Nu avem nevoie de săptămâni pentru a ne pune de acord, aşa cum s-a întâmplat când a fost anexată Crimeea, în 2014”, a subliniat el.

Noi discuţii sunt prevăzute la o reuniune oficială a miniştrilor de Externe din UE, la 24 ianuarie, la Bruxelles, anunţă el.

”Putin este un jucător de şah”, declară un lider european.

”El este imprevizibil, însă este momentul oportun să acţioneze, pentru că, dacă aşteaptă, Ucraina va fi mai puternică”, declară el, explicându-şi astfel temerile alimentate de o multiplicare a incidentelor.

Un atac cibernetic vizând mai multe site-uri guvernamentale în Ucraina le-a confirmat europenilor temerile.

”Este extrem de îngrijorător. Un atac cibernetic poate preceda activtăţi militare”, comentează ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg.

”Acesta este exact genul de lucruri de care ne temem”, a subliniat omoloaga sa suedeză Ann Linde. ”Trebuie să fim foarte fermi în reacţia noastră faţă de Rusia şi să spunem că, dacă au loc atacuri împotriva Ucrainei, noi vom fi foarte duri, foarte puternici şi robuşti în reacţia noastră”, a subliniat ea.

Europenii mizează în continuare pe dialog şi diplomaţie. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat că urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Moscova în vederea unor întâlniri ”la toate nivelurile”.

Citeşte şi: A început Rusia ofensiva împotriva Ucrainei? Atac cibernetic masiv, mai multe site-uri ale guvernului au devenit nefuncţionale, inclusiv al Ministerului de Externe

”Diplomaţia, mai ales în momente de criză, se caracterizează printr-o mare perseverenţă, o mare răbdare şi nervi solizi”, afirmă ea

Însă Moscova a făcut un duş rece bunăvoinţei europenilor.

”Eu nu văd niciun motiv să ne aşezăm la masa (negocierilor) în următoarele zle, să ne reunim din nou şi să reîncepem aceleaşi discuţii”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, în urma constatării unor divergenţe profunde în negocieri, luni, la Geneva cu americani şi în urma unei şedinţe a Consiliului NATO-Rusia, miercuri, la Bruxelles.

”Întrebaţi Moscova dacă acesta este un bluf”, declară pentru sursa citată Jean-Yves le Drian.

Moscova cere NATO să se angajeze în mod legal şi constrângător să renunţe la aderarea Ucrainei şi Georgiei, ale căror candidaturi au fost reţinute de NATO, şi să-şi retragă militarii din ţări care au devenit membre NATO după implozia URSS în 1991.

Europenii se tem de ”o nouă Ialta”, un acord blateral între Washington şi Moscova privind securtatea Europei.

Dependenţi de gaze naturale ruseşti şi de relaţiile lor economice cu Rusia, europenii au ezitat mereu să urmeze Statele Unite în înfruntarea cu această ţară. La Brest, ei au lăudat neîncetat coordonarea ”absolut perfectă” cu americanii. Însă le este dificil să urmeze Washingtonul în opţiuni în domeniul sancţiunilor, de frica represaliilor.

Gama de sancţiuni propuse de către Statele Unte – energie, finanţe, tehnologii, sancţionarea ţintită a lui Vladimir Putin – este largă şi creează disensiuni, mai ales cu Germania, o ţară în care folosirea gazoductului Nord Stream 2 ca pârghie este refuzată de către Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz.

”Credibilitatea europenilor este în joc în capacitatea lor de a adopta sancţiuni dure”, a recunoscut ministrul, potrivit News.ro.

”Ceea ce contează este disuasiunea, este să fii credibil cu privire la ceea ce se va decide dacă Rusia se angajează într-o nouă intervenţie în Ucraina”, declară un diplomat implicat în negocieri.

”Însă ce eşec al disuasiunii ar fi, dacă trebuie să le aplicăm”, a subliniat ministrul citat. ”Asta ar însemna că am eşuat să evităm conflictul”.

Citeşte şi: Coreea de Nord a lansat o rachetă ca răspuns la sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Alegeri anticipate în România? George Simion e hotărât. Ce va face imediat după alegeri
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Sprijin pentru acești români. La ce pot fi folosiți banii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Reducerea perioadei de suspendare a permisului, condiționată de plata amenzii. Deputații au decis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică