Instanţele se pregătesc de implementarea noului de Cod de procedură civilă de la 1 februarie

Instanţele se pregătesc de implementarea noului Cod de procedură civilă, începând cu 1 februarie, din punct de vedere al instrastructurii, echipamente IT, mobilier. Ministerul Justiţiei a precizat, într-un comunicat, că s-au adoptat măsurile pentru intrarea în vigoare a Cpc.
Romania TV
12 ian. 2013, 11:16
Instanţele se pregătesc de implementarea noului de Cod de procedură civilă de la 1 februarie

Ministerul Justiţiei (MJ) a obţinut derogare şi a fost autorizat să achiziţioneze mobilier şi echipament IT, să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecător şi personal auxiliar din cadrul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziţia de mobilier şi 8.500 mii lei pentru finanţarea celor 564 de posturi de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 de posturi de judecător şi 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

În urma unei solicitări transmise de agenţia de presă MEDIAFAX privind măsurile luate şi stadiul în care se află implementarea noului Cod de procedură civilă (Cpc), Ministerul Justiţiei a comunicat demersurile făcute, astfel încât intrarea în vigoare să se producă la 1 februarie 2013.

În vederea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, Guvernul României, la propunerea Ministerului Justiţiei, a creat cadrul legal prin adoptarea şi aprobarea mai multor măsuri.

În primul rând a adoptat Memorandumul cu tema: „Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri”, aprobat în şedinţa de Guvern din data de 13 iunie 2012, prin care a fost autorizat Ministerul Justiţiei să ocupe posturile vacante finanţate din sistem (152 de posturi de judecător, personal auxiliar, funcţionar public şi pesonal contractual), fiind create şi premisele pentru ocuparea celorlalte posturi vacante nefinanţate de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 posturi de judecător, 281 posturi de personal auxiliar de specialitate), precum şi pentru ocuparea a zece posturi de magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arată MJ într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, spune MJ, a fost adoptat Memorandumul cu tema „Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri”, aprobat în şedinţa de Guvern din data de 26 septembrie 2012. Documentul reprezintă o analiză complexă şi integrată cu privire la toate aspectele ce trebuie avute in vedere pentru implementarea noilor Coduri şi urmăreşte, desfăşurat pe o perioadă de trei ani, 2012-2015, componentele: bugetar; resurse umane; infrastructură; echipamente IT; mobilier; training.

În al doilea rând, a fost adoptată Ordonaţa de Guvern 13 din 23 august 2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, prin care: Ministerul Justiţiei a obţinut derogare de la prevederile art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 34/2009, fiind autorizat să achiziţioneze mobilier şi echipament IT; Ministerul Justiţiei a obţinut derogare de la prevederile art. 22 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 34/2009, fiind autorizat să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecător şi personal auxiliar din cadrul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor; au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziţia de mobilier şi 8.500 mii lei pentru finanţarea celor 564 de posturi de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 posturi de judecător şi 281 posturi de personal auxiliar de specialitate) prevăzute prin Memorandumul „Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi”.

Totodată, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă 61 din 27 octombrie 2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, prin care au fost alocate fonduri suplimentare, potrivit Memorandumului privind suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul trecut şi a numărului de posturi pentru implementarea codurilor:

– 1.257 mii lei reprezentând costurile estimate pentru amenajarea spaţiilor cu destinaţia de camere de consiliu şi birouri, prin realizarea unor lucrări de natura reparaţiilor curente la curţile de apel şi tribunalele identificate cu perturbări semnificative în activitatea de judecată conform „Studiului privind operaţionalizarea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă”, aprobat de Consiliului Superior al Magistraturii, şi au fost alocate fondurile necesare pentru dotarea cu infrastructură IT pentru personalul nou angajat în sistem;

– 1.799 mii lei pentru dotarea cu infrastructură IT pentru personalul nou angajat în sistem în anul 2012;

– 4.000 mii lei pentru completarea necesarului în vederea finanţării celor 564 de posturi vacante deblocate prin OG 13/2012 (judecător şi personal auxiliar).

De asemenea, a fost adoptată Hotărârea de Guvern 108 din 28 februarie 2012 privind stabilirea numărului maxim de postui pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care au fost alocate suplimentar zece posturi de magistrat asistent la nivelul ICCJ, finanţarea acestor posturi asigurându-se în limita bugetului aprobat pentru Înalta Curte de Casatie si Justitie, prin legile bugetare anuale si de rectificare.

A fost aprobată şi Hotărârea de Guvern 913 din 5 septembrie 2012 privind stabilirea numărului maxim de postui pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care au fost alocate suplimentar şapte posturi (cinci posturi grefier şi două posturi funcţionar public) la nivelul ICCJ.

Pe de altă parte, a fost adoptată Hotărârea de Guvern 1.056 din 5 noiembrie 2012 pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, prin care au fost alocate suplimentar, faţă de schema de personal existentă la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor, 400 de posturi (150 de posturi de judecător şi 250 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

MJ indică şi aprobarea Hotărârii de Guvern 1.177 din 4 decembrie 2012 pentru aprobarea ocupării unor posturi vacante din cadrul Ministerului Public, prin care s-a aprobat ocuparea unui număr de 50 de posturi vacante din cadrul Ministerului Public, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate, măsură adoptată în cadrul Memorandumului privind „Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri”.

„În vederea pregătirii intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, Ministerul Justiţiei a susţinut, în cadrul dezbaterilor parlamentare, propunerea legislativă privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Pachetul legislativ se află în dezbatere parlamentară la Senat”, arată MJ în comunicat.

Noul Cod de procedură civilă a prevăzut, în sarcina Ministerului Justiţiei adoptarea unei reglementări secundare, şi anume Ordinul pentru aprobarea formularelor utilizate în procedura cu privire la cererile de valoare redusă prevăzută de art. 1025-1032 din Legea 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Proiectul de ordin în cauză a fost elaborat, supus dezbaterii publice prin afişare pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, urmând a fi promovat în perioada imediat următoare, până la data intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, adaugă MJ.

Măsurile prezentate fac parte din cadrul mai larg stabilit prin Memorandumul de la punctul 1.b. Acestora li se vor adăuga, potrivit calendarului din Memorandum, celelalte măsuri care vor fi adoptate de Guvern în realizarea obiectivelor statuate în Memorandum, iar implementarea lor va conduce la operaţionalizarea sistemului judiciar pentru aplicarea celor patru noi Coduri şi totodată la consolidarea sistemului judiciar în ansamblu, pe toate componentele vizate, respectiv: resurse umane, infrastructură, echipamente IT, mobilier.

Voci din sistem susţin totuşi că se aşteaptă să fie amânată intrarea în vigoare a Cpc, întrucât, între altele, instanţele nu au spaţiile corespunzătoare, de exemplu, pentru camerele de consiliu, în care vor fi discutate cererile prealabile, şi nici numărul de judecători corespunzător pentru a soluţiona în termenele de trei, cinci zile solicitările prealabile ale petenţilor.

Totuşi, s-a început implementarea sistemului IT de înregistrare a şedinţelor proceselor civile, până acum doar în cele penale fiindobligatorii, dar şi alte demersuri făcute de preşedinţii instanţelor pentru intrarea în vigoare a Cpc.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Rusia, reacție fermă care lasă fără cuvinte milioane de români. Ce a difuzat televiziunea armatei ruse. „România e datoare față de noi”
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Prețul la medicamente va exploda. Gaură mare în buzunarele românilor
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale