Noi reguli pentru compensarea facturilor de la 1 februarie. Calculează cât se va duce din bugetul familiei pentru gaze şi electricitate

Guvernul a publicat noua schemă de sprijin pentru facturi. Romaniatv.net vă spune cum se aplică noile măsuri de plafonare și compensare, de la 1 februarie. Vor fi plafonate prețurile și pentru firme, în februarie și martie, atât pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari.
Filip Stan
01 feb. 2022, 06:18
Noi reguli pentru compensarea facturilor de la 1 februarie. Calculează cât se va duce din bugetul familiei pentru gaze şi electricitate

Noi reguli pentru compensarea facturilor! Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica începând cu data de 1 februarie. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

De la 1 februarie, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum. Iar la gaze naturale preţul scade la 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani până acum. Aceasta este, însă, doar plafonarea.

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie. Guvernul vrea măsuri de sprijin din aprilie
Pentru că există şi compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică, atunci preţul pe care îl plătiți e şi mai mic: de doar 68 de bani pe kWh. Iar dacă într-o lună consumați maximum 300 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani.

Vestea bună este că au fost introduse plafonări şi pentru toate firmele mici şi instituțiile publice. Până acum beneficiau de aceste reduceri doar spitalele, școlile şi grădinițele. Toate vor achita de acum maximum 1 leu pe kWh pentru energia electrică şi maximum 37 de bani pentru gaze naturale.

Nea Aurel, cu ochii în lacrimi din cauza facturilor: la bătrâneţe, cu bani puţini, creşte trei nepoţi orfani de mamă

Noi reguli pentru compensarea facturilor de la 1 februarie. Energie electrică

  • La energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, în scădere de la 1 leu pe kWh, cât era în schema precedentă.
  • Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală.
  • Prețul plătit de populație după aceste măsuri va fi de 0,68 lei/kWh, potrivit premierului Ciucă.
  • Acesta este echivalent cu cea mai bună ofertă de pe piață, cea a companiei de stat Hidroelectrica.

Noi reguli pentru compensarea facturilor de la 1 februarie. Gaze naturale

  • Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.
  • Pragul de consum crește și el de la 1.000 de metri cubi în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022 la 1.500 de metri cubi.
  • Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor fără alte tarife la 40%.
  • Prețul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh.
  • Conform Profit.ro, nivelul este cu 72% sub cel mai mic preț de la ora actuală din țara noastră, cel practicat de compania WIEE România, subsidiară a gigantului rus Gazprom.

Cum arată schema pentru firme

De asemenea, se vor introduce prețuri plafonate și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și instituții, dar și pentru consumatorii mari. La energie, prețul va fi plafonat la 1 leu/kWh.

În privința gazelor, pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industria alimentară, prețul final plătit va fi de 0,37 lei/kWh.

În prezent doar micile firme beneficiază de facilități. Mai exact, statul acoperă tarifele de transport, distribuție, certificate verzi și cogenerare la energie și tarifele de rețea și acciza la gaze.

Ministrul Muncii intervine în scandalul facturilor uriaşe. „Suntem extrem de atenţi cu preţurile din energie. Vom reacţiona dacă va fi nevoie de intervenţia statului”
Până acum nu a existat plafon de preț pentru energie și gaze pentru companii și instituții. Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează și pentru clienții non-casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

Noi obligații de citire contor

În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici si sa transmita furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum prevăzute.

Ministrul Energiei spune că, prin noile reguli, vor beneficia de reduceri, mai mulți consumatori casnici. „După ce mărim aceste plafoane estimez că ne vom duce pe energie electrică până în 90% (din numărul total al consumatorilor care vor beneficia de compensare – n.r.) și la gaze naturale undeva la 70-75%”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu la TVR.

Ministrul susține că, pe actuala formă a legii de plafonare și compensare, în jur de 75% sută dintre consumatorii de energie electrică beneficiază de compensare și în jur de 55-60% dintre consumatorii de gaze naturale.

Experții îl contrazic și spun că, pe actuala formă a legii, la gaze naturale, doar 30-40% din consumatori beneficiază de compensare și că plafonul lunar la gaze ar trebui majorat la 400 metri cubi pe lună, adică 2.000 mc pe cele 5 luni de iarnă, ca să beneficieze cât mai mulți români.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…