Rusia poate invada oricând Ucraina. Putin a primit undă verde de la Parlament pentru a trimite trupe în Donbas

Preşedintele Rusiei a obținut permisiunea Dumei de stat de a folosi armata în regiunile separatiste din Ucraina.
Filip Stan
22 feb. 2022, 18:42
Rusia poate invada oricând Ucraina. Putin a primit undă verde de la Parlament pentru a trimite trupe în Donbas

Rusia se apropie cu fiecare oră de la semnarea decretelor de invadarea Ucrainei. Scrisoarea lui Putin către camera superioară a parlamentului oficializează o desfășurare militară rusă în regiunile rebele din estul Ucrainei, la o zi după ce liderul rus le-a recunoscut independența, anunță RT și Seattle Times.

Parlamentarii i-au acordat marți președintelui rus Vladimir Putin permisiunea de a folosi forța militară în afara țării – o mișcare care ar putea prevesti un atac mai larg asupra Ucrainei, după ce SUA au declarat că o invazie este deja în curs de desfășurare acolo.

NATO, reuniune de urgenţă cu Ucraina. SUA: Invazia a început, lumea stă pe un butoi cu pulbere

Consiliul Federației i-a dat acordul președintelui Rusiei pentru utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara țării în legătură cu situația din Donbass. Rezoluția a fost adoptată în unanimitate, marți, la o ședință extraordinară a camerei superioare a parlamentului. Pentru această decizie au votat 153 de senatori.

„Consiliul Federației decide să dea acordul președintelui Federației Ruse pentru utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara teritoriului Federației Ruse, pe baza principiilor și normelor general recunoscute ale dreptului internațional. Numărul total formațiunilor forțelor armate ale Federației Ruse, zonele lor de operare, sarcinile lor, perioada de ședere în afara teritoriului Federației Ruse sunt stabilite de președintele Federației Ruse, în conformitate cu Constituția Federației Ruse”, spune decretul, potrivit TASS.

Documentul intră în vigoare din momentul adoptării sale. Forțele de menținere a păcii vor fi trimise la DPR și LPR, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, la o ședință a Camerei. ”Dându-ne acordul pentru utilizarea forțelor armate în străinătate, pornim de la faptul că acestea vor fi forțe de menținere a păcii menite să mențină pacea și stabilitatea pe ținuturile RPD și LPR”, a spus Matviyenko.

Ea a adăugat că folosirea forțelor armate ruse în străinătate va avea ca scop, în special, stabilirea păcii în Donbass și prevenirea bombardamentelor civililor.

Criza din Ucraina se extinde în zonă. Ungaria va desfăşura trupe la graniţă

Câțiva lideri europeni au declarat la începutul zilei că trupele ruse s-au mutat în zonele sub controlul rebelilor din estul Ucrainei, după ce Putin și-a recunoscut independența. Dar nu era clar cât de mari au fost mișcările, iar Ucraina și aliații săi occidentali au spus de mult timp că trupele rusești luptă în regiune. Rusia neagă aceste acuzații.

Membrii Camerei superioare, Consiliul Federației, au votat în unanimitate pentru a-i permite lui Putin să folosească forța militară în afara Rusiei – oficializând efectiv o desfășurare militară rusă în regiunile separatiste, unde un conflict de opt ani a ucis aproape 14.000 de oameni. De asemenea, Putin ar putea lansa un atac mai larg asupra Ucrainei.

Putin a cerut recunoaşterea Crimeei ca parte a Rusiei. Preşedintele rus şi-a argumentat cererea dând exemplu Kosovo

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi recunoaşterea internaţională a Crimeei ca parte a Rusiei, încetarea candidaturii Ucrainei la aderarea la NATO şi oprirea livrărilor de arme în această ţară.

 

Putin a cerut recunoaşterea Crimeei ca parte a Rusiei. Preşedintele rus şi-a argumentat cererea dând exemplu Kosovo

Putin a susţinut că anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea ar trebui să fie recunoscută la nivel internaţional ca o reflectare legitimă a alegerii populaţiei locale, comparând-o cu votul pentru independenţa Kosovo. Anexarea a fost condamnată pe scară largă de puterile occidentale ca fiind o încălcare a dreptului internaţional.

Pentru a pune capăt actualei crize, el a cerut, de asemenea, renunţarea la candidatura Ucrainei la NATO, afirmând că aceasta ar trebui să îşi asume un „statut neutru”, şi a spus că Occidentul ar trebui să înceteze să mai trimită arme în această ţară.

Principalele declaraţii date de Putin după ce Parlamentul rus a aprobat cererea sa de a folosi forţa militară în afara statului:

  • Putin cu privire la problema graniţelor DNR şi LNR: Rusia, recunoscând aceste republici, a recunoscut toate documentele, inclusiv constituţia, care indică graniţele acestora
  • Putin despre utilizarea forţelor armate ruseşti în Donbass: dacă este necesar, ne vom îndeplini angajamentele
  • Putin: sperăm ca toate disputele de la graniţa dintre DPR şi LPR să fie rezolvate prin negocieri, acest lucru este imposibil acum, dar pe viitor va funcţiona
  • Putin a subliniat că Rusia este categoric împotriva aderării Ucrainei la NATO, cea mai bună soluţie ar fi refuzul Kievului de a adera la alianţă.
  • Putin: cea mai bună soluţie ar fi ca actualele autorităţi de la Kiev să renunţe la apartenenţa la NATO şi să adere la neutralitate
  • Putin la întrebarea cât de departe sunt gata să meargă trupele ruse: este imposibil să preziceţi acţiuni posibile specifice, depinde de situaţie
  • Luni seara, şeful Rusiei a semnat actul prin care se recunoaşte independenţa regiunilor separatiste: Doneţk şi Lugansk.  Decizia a fost condamnată la nivel internţional, iar majoritatea ţărilor au anunţat că lucrează la pachete de sanţiuni.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile