Cât au ajuns să coste carburanţii în România. Diferenţă mare de preţ între benzină şi motorină

Preţurile carburanţilor au explodat la început de martie, în România. Dacă benzina s-a ieftinit treptat, ajungând marţi la 7,71 lei pe litru, motorina a ajuns să coste peste 8 lei. Între preţurile celor două tipuri de carburanţi fiind o diferenţă destul de mare.

05 apr. 2022, 20:28
Cât au ajuns să coste carburanţii în România. Diferenţă mare de preţ între benzină şi motorină

Cât au ajuns să coste carburanţii în România. Potrivit jurnaliştilor de la ECONOMICA.NET, Petrom a redus, marţi, prețul benzinei cu cinci bani pe litru, în timp ce preţul motorinei a rămas identinc cu cel din ziua precedentă.  Astfel,

Cât au ajuns să coste carburanţii în România

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afişa, marţi, un preț al benzinei standard de 7,71 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard a rămas la 8,33 lei, cât era și ieri. În acest caz, diferenţa de preţ dintre benzină şi motorină este de 62 de bani pe litru.

Citeşte şi VIDEO Protest la benzinăria Lukoil, împotriva lui Putin. Câţiva bărbaţi au încercat să plătească cu găleţi pline de monede

Reamintim că la aceeaşi benzinărie din Capitală, benzina costa, la data de 31 martie, 7,81 de lei, cu zece bani mai mult decât marţi, 5 aprilie. Din nefericire pentru români, motorina nu a avut deloc aceeași soartă, dimpotrivă. Dacă la acea vreme litrul de carburant costa 8,29 de lei, în prezent acesta costă 8,33 de lei.

Diferențele de preț dintre cele două tipuri de carburanți sunt mai vizibile în zona noastră, mai afecatată de războiul din Ucraina și de efectele lui decât pe piața europeană. Astfel, după cum ați văzut, diferența de preț între cei doi carburanți este de peste 10 eurocenți pe litru, la noi. Mai mult decât dublă față de mediile de preț europene – potrivit ultimelor date Oil Bulletin, prețul mediu al benzinei în UE este de 1,92 euro/litru, iar cel am motorinei de 1,96 euro/litru, scriu jurnaliştii de la ECONOMICA.NET. 

Diferențele de preț la pompă sunt consecință a diferențelor de cotații. Astfel, prețul Platt’s Med pentru benzină era, la momentul redactării acestei știri, de 1.047 dolari/tonă, în timp ce cotația pentru motorină era de 1.138 de dolari/tona.

Reamintim că în urmă cu trei săptămâni, marii comercianții de mărfuri arătau că, la nivel european și chiar global piețele sunt într-un deficit de motorină, de aceea acest combustibil se scumpește accentuat.

Traderii mari vorbeau despre un “deficit sistemic” și nu se sfiesc să enunțe o posibilă raționalizare a acestui carburant în Europa, mai ales în situația în care livrările de petrol și produse rafinate din Rusia vor fi restricționate.

Citeşte şi Situaţia din România se regăseşte şi în SUA. Joe Biden le dă ultimatum benzinarilor: „A scăzut preţul petrolului, scădeţi preţul la pompă”