Mărarul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. 4 moduri în care poate fi consumat

Mărarul este un aliment des utilizat în preparatele gospodinelor, în special în ciorbe. Beneficiile pentru sănătate ale celebrei plante sunt multiple, dar destul de puțin cunoscute. 
Filip Stan
04 iun. 2022, 13:23
Mărarul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. 4 moduri în care poate fi consumat

Beneficii mărar. Mitologia din jurul mărarului este des invocată în cărțile de bucate, de pe vremuri. Despre mărar se spune că este un simbol al „întineririi spirituale”. Todoată, mărarul este considerat „planta feminității”, pentru conținutul ridicat de fitoestrogeni, ce reglează balanța endocrină.

De asemenea, mărarul oferă o mulțime de beneficii și pentru bărbați. Consumul regulat de mărar reglează creșterea și dezvoltarea, respectiv producerea spermei.

Totodată, mărarul este cunoscut pentru efectele benefice asupra tractului digestiv și sinteza acidului nucleic. În plus, este o componentă esențială ce reglează nivelul de apă din celulele corpului, ce ajută buna funcționare a inimii și controlează tensiunea arterială.

Beneficiile mărarului pentru sănătate

Mărarul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente. Un aspect important, în special pentru cei care doresc să slăbească, reprezintă conținutul scăzut de calorii, doar 43 de calorii pentru 100 de grame de mărar. Cât despre cantitatea de fitonutrienți, este cea mai ridicată dintre toate alimentele.

Fitonutrienții au proprietăți antioxidante, ceea ce permite celulelor din organism să fie protejate împotriva radicalilor liberi și a peroxidelor. De asemenea, fitonutrienții au proprietăți hormonale – previn osteoporoza și menopauza, au proprietăți anti-cancerigene și antibacteriene. Printre cei mai cunoscuți fitonutrienți amintim: resveratrolul, licopenul, luteina etc.

Din punct de vedere nutrițional, al macronurtienților, mărarul conține 7 grame de carbohidrați, 3,4 grame de proteine și 1,1 grame de grăsimi. B1, B2, B3, B5, B6, A și C sunt vitaminele pe care le conține mărarul. În plus, conține minerale precum Calciu (21%), Cupru (16%), Fier (82%), Magneziu (14%), Mangan (55%), Fosfor (9%) și Zinc (8%).

Beneficii mărar. Cum poate fi consumat pentru a profita la maximu de proprietăţile lui

Mărarul poate fi consumat sub formă de ceai și de tinctură, în afară de ciorbe și salate.

Ceaiul de mărar se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă uscată peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Apoi, totul se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară, se lasă la rece și se bea cu 30 de minute înainte de masă. Ceaiul macerat rece de mărar se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de semințe sau mărar uscat, la care se adaugă 250 ml de apă deasupra, apoi se lasă timp de șase – opt ore la temperatura camerei. Ceaiul se strecoară și se poate consuma în trei căni pe zi, înainte de masă.

Tinctura de mărar se prepară într-un borcan care se închide ermetic, în care se pun șapte lingurițe de plantă uscată, semințe și părți aeriene, la care se adaugă peste 100 ml de alcool la 50 de grade și se lasă la macerat timp de o săptămână. Apoi se filtrează totul și se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Zilnic se poate administra câte o linguriță de tinctură diluată, într-o jumătate de pahar de apă.

Mare atenție, orice cură cu mărar trebuie administrată după indicațiile medicului specialist! Consumul în exces de ulei esențial de mărar poate fi toxic în cazul femeilor însărcinate, dar și pentru cele care alăptează. Mărarul trebuie consumat cu moderație și nu în cure de lungă durată.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Colosul din Turcia care va da o lovitură puternică în România. Investiția majoră va reînvia domeniul cu care țara noastră era cunoscută de toate marile puteri din lume
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Google Maps. Utilizatorii riscă să își piardă amintirile digitale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Accident grav în București, după ce un bărbat a pierdut controlul mașinii pe care o furase în timp ce era urmărit de polițiști
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare