Ciudăţeniile dictatorilor: Bokassa, împăratul canibal cu 62 de copii care dormea în aur şi diamante

Dictatorul este o persoană autoritară care vrea cu orice preţ să îşi impună voinţa şi să se manifeste după bunul plac. Îşi rezervă drepturi nelimitate prin care reuşeşte să îşi manifeste până la capăt puterea discreţionară. La baza acestor trăsături de comportament stau însă tulburări de personalitate, cum ar fi narcisismul, paranoia sau sadismul. Iar istoria e plină de astfel de dictatori, iar "subsolurile" ei, de ciudăţeniile care i-au caracterizat pe aceştia.

10 feb. 2013, 08:24

Unul dintre cei mai duri dictatori de pe continentul african, Jean Bedel Bokassa, „împăratul” autoîncoronat – Împăratul Bokassa I – al Republicii Centrafricane, era renumit pentru brutalitatea sa şi masacrele comise, dar şi pentru faptul că era … canibal. Se spune că îi plăcea carnea de om şi ascundea cadavrele opozanţilor pe care îi ucisese, mâncând din acestea şi, de asemenea, folosindu-le şi pentru a hrăni animalele.

Acuzaţiile de canibalism s-au răspândit după ce revista Paris-Match a publicat o fotografie cu un frigider, presupus a fi al dictatorului canibal, în care se aflat cadavre de copii. Despre rivalii lui politici ucişi s-a spus că aceştia erau preparaţi ca meniuri şi serviţi astfel în cadrul vizitelor înalţilor demnitari străini. Cu acelaşi cinism, Bokassa hrănea leii şi crocodilii din propria lui grădină zoologică cu cadavrele umane.

Fiu al poporului

Bokassa a fost până la urmă alungat de la putere în 1979, iar în noiembrie 1996, a murit. Paradoxal, posteritatea l-a absolvit de toate aceste crime ba, mai mult, a şi lăudat regimul său criminal şi i-a cerut, postum, iertare.

Dictatorul centrafrican a avut nu mai puţin de 62 de copii, făcuţi cu diferite femei, iar încoronarea sa a costat cât PIB-ul ţării. Actualul preşedinte al Republicii, Francois Bozize, l-a reabilitat pe defunctul împărat, şergându-i toate faptele penale de care a fost acuzat şi ridicându-l în slăvi printr-un decret prezidenţial emis cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Independenţa Republicii faţă de Franţa.

Citeşte şi:  Ciudăţeniile dictatorilor: Împăratul roman Caligula şi-a făcut calul senator

Bokassa a fost astfel reabilitat. A fost „fiul unei naţiuni, recunoscut de toată lumea ca fiind marele fondator al acesteia. El a construit o ţară, iar noi am dărâmat tot ceea ce a făcut el”, a spus Bozize. Noul preşedinte care a pus mâna pe putere prin lovitura din 2003 i-a oferit văduvei lui Bokassa, Catherine, medalia de onoare. În schimb, copiii fostului dictator canibal au spus că vor înfiinţa un fond pentru despăgubirea victimelor regimului tatălui lor.

Napoleon cel Negru al Africii

Una dintre pasiunile dictatorul centrafrican era să colecţioneze medalii. Odată, când a fost în vizită în Uganda, l-a întâlnit pe Idi Amin, şi el pasiot de medalii. La acest capitol, Bokassa a fost înfrânt, Idi Amin având o colecţie mai mare decât a sa.

Citeşte şi: Ciudăţeniile dictatorilor: Mussolini înjunghia, ciupea oamenii în biserică şi mânca până şi şoareci

Se mai spunea că dormea înconjurat de aur şi diamnate. Când a ajuns la putere, a vrut să îl imite pe Împăratul Napoleon şi şi-a organizat o ceremonie fastuoasă care a costat cât PIB-ul ţării. Datorită acestui eveniment, a fost supranumit şi „Napolen cel Negru al Africii”. El a fost adus la putere de foştii coloniştii francezi.

Bokassa a fost pus în detenţie pentru crimele comise, dar a fost eliberat în 1993 de preşedintele Andre Koligba. S-a retras la vila lui din Bangui şi a murit de infarct, la 75 de ani.