Cum se face profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut, de fapt, un alt pește

Hamsia prăjită este fără nicio urmă de îndoială, una dintre măncărurile preferate ale turiștilor care frecventează litoralul românesc. Totuși, puțini sunt cei care știu că, cel mai probabil, hamsiile pe care le cumpăă nu sunt, de fapt, hamsii.
Filip Stan
16 iun. 2022, 15:14
Cum se face profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut, de fapt, un alt pește

Hamsia este un pește slab în grăsimi, la un preț accesibil și poate fi mâncat oriunde, chiar direct pe plajă. Totuși, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia asupra faptului că mulţi comercianţi îşi păcălesc clienţii şi vând şprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin, în loc de hamsie.

Cum recunoaștem adevărata hamsie

Matei Datcu, de profesie pescar, spune că hamsia se prinde cel mai bine este primăvara, însă şi la momentul actual se prind cantităţi importante în plasele pescarilor. „Este foarte bună. Este un peşte care trebuie curăţat înainte de a fi gătit deoarece are intestinele amare.”

Citește și: Scandalos! Ce prețuri uriașe sunt la Pescăria lui Matei din Agigea! O ciorbă de perișoare e 30 de lei, iar o portie de icre de știucă de 60 de grame costă 80 de lei. Imagini dureroase din meniu

Pescarii susțin că este foarte important să ne asigurăm, atunci când cumpărăm hamsie, că peștele este proaspăt înainte de a-l prepara. Ochii peştelui trebuie să fie clari şi limpezi, iar branhiile trebuie să aibă culoare roşie, să nu prezinte gelatină pe ele sau să fie compacte.

Totodată, carnea nu trebuie să fie uscată, iar când se apasă cu degetul pe ea, trebuie să revină rapid la forma iniţială.

Ce fel de pește vând comerciații, de fapt, în loc de hamsie

La chioșcuri, de și pe plajă, o porție de hamsie poate fi cumpărată cu 10 lei pentru 100 de grame. În pescăriile din Constanţa, hamsia proaspăt prinsă costă în jur de 12 lei/kilogram, în timp ce la restaurant sau cherhana o porţie de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă aproximativ 30 de lei. În spatele prețului mic, se ascunde, de fapt, o mare păcăleală.

În loc să fie serviți cu o porție de hamsie, turiștii primesc șprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin. Acest fapt le măresc veniturile considerabil în fiecare vară.

Munca și cheltuiala sunt mai mici deoarece șprotul se poate prăji cu totul, nefiind necesară curățarea lui. Protecţia Consumatorilor precizeză că cei care vând şprot prăjit în loc de hamsie nu au nicio scuză şi vor fi amendaţi.

„Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, menționează Matei Datcu.

Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peşte care poate ajunge la 15-20 de centimetri la maturitate, iar şprotul (Sprattus sprattus) este mai mic, având între 8 şi 15 centimetri la maturitate, potrivit adevărul.ro.

„Hamsia este un peşte mult mai cilindric. Nu se găseşte obişnuit la Marea Neagră şi nu în ultima vremea. Populaţia de şprot din Marea Neagră a crescut foarte mult şi calitatea acesteia este foarte bună. Şprotul este mai sănătos ca hamsia, aceasta din urmă fiind mai grasă, dar oamenii preferă carnea mai grasă deoarece aceasta este mai gustoasă”, explică biologul Adrian Bîlbă, potrivti aceleași surse.

Citește și: Cât costă o porţie de hamsii pe litoralul românesc în această vară. Preţurile au explodat la toate produsele şi serviciile

De obicei, după ce e prinsă, hamsia este curățată de mațe, dată prin făină cu sare și apoi prăjită. Cu toate acestea, Adrian Bîlbă spune că reţeta românească nu este cea mai bună, deoarece uleiul ars sau prăjit are o mulţime de acizi graşi şi alte substanţe toxice care se acumulează. Biologul precizează că cel mai bine ar fi să o gătim la cuptor sau să o marinăm pentru a păstra calităţile nutritive.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cel mai luxos tren din România. Sunt condiții de hotel
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Condiții pentru concediul medical. Lipsa de la serviciu nu poate fi justificată mereu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alcatraz: între renaștere politică și fantomă a trecutului – ce crede ultimul deținut despre redeschiderea faimoasei pușcării