Legendarul investitor Michael Burry, care a prezis criza din 2008, face o nouă predicţie radicală, în junul unei noi crize. E legată de scăderea preţurilor la bunurile de consum

Michael Burry, fondatorul Scion Asset Management, care a fost făcut celebru de Christian Bale în filmul „The Big Short”, a sugerat pe Twitter că „Efectul Bullwhip” care are loc în sectorul de retail poate face ca Rezerva Federală a SUA să întrerupă sau chiar să inverseze campania de majorare a ratelor dobânzilor.

03 iul. 2022, 19:20
Legendarul investitor Michael Burry, care a prezis criza din 2008, face o nouă predicţie radicală, în junul unei noi crize. E legată de scăderea preţurilor la bunurile de consum

Michael Burry a mai avertizat şi că scăderile istorice ale acțiunilor și criptomonedelor din acest an s-ar putea dubla în amploarea în următoarele luni.

Ajustat pentru inflație, S&P 500 în prima jumătate a anului 2022 a scăzut cu 25-26% și Nasdaq-ul cu 34-35%, Bitcoin în scădere cu 64-65%”, a scris el pe Twitter. „A fost compresie multiplă. În continuare, comprimarea câștigurilor. Deci, poate la jumătatea drumului„, a completat analistul.

Totodată, Michael Burry a mai publicat un mesaj în care sugera că Rezerva Federală a SUA ar putea întrerupe sau chiar inversa campania de majorare a ratelor dobânzilor: „Această supraofertă la retail este efectul Bullwhip. Căutaţi pe Google. Merită să înţelegeţi pentru eforturile dvs. de investiţii. Impulsuri deflaţioniste de la acest lucru, dezinflaţie în IPC mai târziu în acest an, Fed se inversează pe rate şi QT. Cicluri„.

Prin Efectul Bullwhip” el se referă la efectele deflaţioniste ale retailerilor care deţin prea multe stocuri. Teoria este că, în cele din urmă, aceştia vor trebui să scadă preţurile pentru a se elibera de bunurile pe care le-au stocat.

„Pulsiunile deflaţioniste” la care s-a referit Burry ar putea avea loc acum. Pare foarte probabil ca raportul privind indicele preţurilor de consum pentru luna iunie, programat pentru 13 iulie, să vină confortabil sub nivelul de 8,6% înregistrat în mai, scrie Bloomberg.

Citeşte şi Bulgaria a eliminat TVA-ul la pâine şi făină. Măsură anti-criză de ultimă oră luată de guvernul de la Sofia

Potrivit CNN, o serie de retaileri majori, inclusiv Target, Walmart, Gap și American Eagle Outfitters, au acum atât de mult stoc încât costul depozitării acestuia devine o povară din ce în ce mai grea. În loc să adauge la această povară cu bunurile returnate/rambursate, comercianții cu amănuntul iau în considerare să le dea clienților banii înapoi și să le spună să păstreze articolul nedorit. 

Pe măsură ce valoarea dolarului a scăzut, cantitatea de bunuri pe care americanii le pot cumpăra cu banii lor s-a redus. Aceasta înseamnă că acum mai multe mărfuri sunt în depozite, crescând costurile de depozitare pentru retaileri. Acest lucru pune presiune asupra comercianților cu amănuntul pentru a reduce prețurile în efortul de a reduce costurile de depozitare.

Citeşte şi Criza dă târcoale, cumpărătorii au început să fie înşelaţi şi în Germania. Preţurile au crescut iar gramajul a scăzut, Protecţia Consumatorilor a intrat pe fir