Val de aer tropical peste România. Meteorologii anunţă că revine canicula

După două zile cu furtuni și vijelii, vremea se încălzește în toată țara. În unele zone temperaturile vor ajunge până la pragul caniculei. Spre finalul săptămânii, temperaturile caniculare revin şi în România.
Filip Stan
02 aug. 2022, 13:49
Val de aer tropical peste România. Meteorologii anunţă că revine canicula

Val de aer tropical peste România. Meteorologii anunţă că revine canicula. De joi, vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor, iar în sud-vest va deveni local caniculară, cu disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 35 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi condiţii pentru ploi slabe, izolate la munte şi în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 și 22 de grade, mai coborâte în depresiunile intramontane.

La Bucureşti, joi, vremea se va menţine călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32…33 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 15…18 grade.

Citeşte şi: Prognoza meteo pentru 1 – 14 august. Canicula se întoarce. Unde vor mai lovi furtunile şi când este mai bine să pleci în concediu

Vineri, vremea se va menține călduroasă în majoritatea zonelor și va fi local caniculară în vest și sud-vest, cu disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări și izolat vor fi condiţii pentru ploi slabe în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în est și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 35 de grade.

Şi la Bucureşti, vineri, vremea va fi în continuare călduroasă. Cerul va fi variabil, probabilitatea de ploaie redusă, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade, transmite ANM.

Citeşte şi Prăpăd în localitatea Valu lui Traian după codul roșu. Viitura a lăsat în urmă zeci de curţi inundate. VIDEO

 

ANM: Seceta pedologică de la moderată la extremă se menţine în multe regiuni agricole din ţară

Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 2 – 8 august, în zonele menţionate se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.

Pe de altă parte, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim local în sudul, sud-vestul, centrul şi estul Transilvaniei, nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Moldovei.

„Pe terenurile agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, se vor semnala ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi un ritm de creştere al fructelor/boabelor mai redus decât în mod normal, acumularea forţată a zahărului în fructe, precum şi subdimensionarea şi căderea prematură a rodului”, arată prognoza ANM.

Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva înflorirea (90-100%), parcurgând maturitatea ceară (20-100%) în majoritatea regiunilor, iar izolat va fi posibil începutul maturităţii depline (10-30%). În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (100%), aflându-se la înflorire-mătăsire (30-100%) şi maturitate lapte (10-100%), îndeosebi la hibirizii extra-timpurii şi timpurii. Local, în sudul şi vestul ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate ceară (10-20%). La sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), local fiind posibilă faza de început a acumulării zahărului în rădăcină (10-15%).

Cartoful va parcurge înflorirea şi creşterea tuberculilor în cea mai mare parte a teritoriului agricol. De asemenea, la soiurile de vară se va semnala uscarea prematură a vrejilor şi maturitatea tehnologică.

Speciile pomicole vor înregistra creşterea fructelor şi acumularea zahărului, precum şi maturarea rodului şi recoltarea acestora. În aproape toată ţara, viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local în podgoriile din jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă va fi posibilă coacerea în „pârgă”.

Potrivit specialiştilor ANM, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura pe ansamblu normal.

Din punct de vedere termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea zonelor de cultură.Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17 şi 27 de grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice şi 20 – 29 grade în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 25 şi 35 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între 8 şi 22 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Comuna de lângă București în care tinerii se mută pe capete. Se ajunge imediat la Romană sau Unirii, traiul e mai liniștit și seamănă cu ce vezi în filmele americane. Vecinii sunt zâmbitori, prețurile mici și copiii se joacă pe stradă
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
La patru ore distanță de București se află cel mai mare castel din lume, construit de Cavalerii Teutoni
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia