Salariul minim european. Lefuri ca afară pentru toţi românii

Salariul minim european, mai aproape de realitate. Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu: „Ținem oamenii calificați la noi”
Filip Stan
31 aug. 2022, 07:29
Salariul minim european. Lefuri ca afară pentru toţi românii

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru salariul minim european, în care se prevăd valori de referință care ar conduce la majorarea remunerației minime inclusiv în România.

Adoptarea legislației privind introducerea salariului minim european este unul dintre proiectele prioritare aflate pe agenda Parlamentului European.

Oficialii de la Bruxelles se așteaptă, după stabilirea noilor reguli, ca nivelul de sărăcie să se reducă, iar diferențele de remunerare, între femei și bărbați să scadă.

Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu, a oferit, într-un interviu acordat ziarulunirea.ro, câteva informații referitoare la demersurile sale pentru susținerea acestei măsuri la nivel european, precum și modul în care Uniunea Europeană va sprijini mediul privat pentru a face față acestor schimbări.

„Am susținut puternic acest salariu minim european și am strâns la momentul respectiv zeci de mii de semnături pentru a susține acest deziderat. Acum suntem aproape de a avea un regulament complet. Nu vorbim de o sumă similară în toată Europa, ci vorbim de o sumă raportată la salariul mediul din fiecare stat.

Vorbim de o proporție semnificativă și cred că, pentru români, acesta este un lucru posibil și chiar Guvernul României, sub influența partidului Social Democrat, va crește salariul minim în continuare. Am văzut efectul pozitiv în zona de construcții și a agriculturii. Ținem resursa umană în țară, ținem oamenii calificați la noi, iar acest lucru este pozitiv atât pentru ei și familiile lor, cât și pentru societate și economie.
Ce se întâmplă cu salariul minim european, s-a primit aviz favorabil. De când vor avea românii lefuri ca afară

Pentru implementarea acestor directive, Uniunea Europeană va oferi resurse financiare suplimentare, ajutoare de stat și alte mecanisme financiare dedicate IMM-urilor, pentru a face față acestor cerințe. Nu va fi o schimbare care va avea loc imediat, ci este un proces foarte coerent, care va aduce beneficii tuturor.”, a declarat europarlamentarul PSD.

Statele europene vor trebui să evalueze, cu ajutorul unui coş minim de bunuri şi servicii stabilit la preţuri reale, dacă salariul minim este suficient pentru un nivel de trai decent. Pentru acest lucru se va ține cont de condiţiile socio-economice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, potrivit Parlamentului European.

Principalele prevederi privind salariul minim european:

  1. Proiectul de directivă în forma agreată, luni seara, de reprezentanții celor două instituții legiuitoare ale UE prevede că actualizările salariilor minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la 2 ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată), potrivit unui comunicat transmis StartupCafe.ro, de Consiliul UE. Acesta este și cazul Românei, în care există un salariu minim pe economie, cu anumite majorări pentru sectoare anume (construcții, agricultură, industria alimentară).
  2. De asemenea, partenerii sociali vor trebui să fie implicați neapărat în procedurile de stabilire și actualizare a salariului minim legal.
  3. Statelor membre cu salarii minime legale li se solicită să pună în aplicare un cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare.
  4. Pentru evaluarea adecvării, țările UE pot stabili un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, a precizat și Parlamentul European, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
  5. Statele membre „pot aplica” și „valori de referință orientative”, utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi stabilirea salariului minim la 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut.
  6. Deducerile sau variațiile la salariul minim vor trebui să fie nediscriminatorii, proporționale și să aibă un obiectiv legitim, cum ar fi recuperarea sumelor supraevaluate plătite sau deducerile dispuse de o autoritate judiciară sau administrativă.
  7. Viitoarea directivă își mai propune să promoveze negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și să îmbunătățească accesul efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim conform legislației naționale, de exemplu printr-un salariu minim legal sau prin contracte colective.
  8. Pentru a determina accesul la protecția salariului minim, proiectul de directivă agreat vine cu măsuri ce includ controale de către inspectoratele de muncă și informații ușor accesibile cu privire la protecția salariului minim.
  9. Statele UE vor fi obligate să instituie un sistem de aplicare a legii, inclusiv de monitorizare, controale și inspecții în teren, pentru a asigura conformarea cu legea și pentru a combate subcontractarea abuzivă a muncitorilor, activitățile fals-independente, orele suplimentare neînregistrate sau intensitatea crescută (artificial) a muncii.

Pașii următori până la aplicare

Propunerea Comisiei Europene fusese înaintată celor doi colegislatori – Consiliul UE și Parlamentul European – la 28 octombrie 2020. Consiliul și-a convenit poziția la 6 decembrie 2021; Parlamentul și-a adoptat mandatul de negociere la 25 noiembrie 2021.

De la începutul lunii ianuarie 2022, au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European.
EXCLUSIV – Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat cum se va aplica directiva privind salariul minim european în România
Din partea Consiliului, acordul la care sa ajuns luni seara va trebui confirmat de reprezentanții statelor membre UE la instituțiile europene, în cadrul consiliului COREPER. Această aprobare va fi urmată de un vot oficial atât în ​​Consiliu, cât și în Parlamentul European.

După ce directiva va fi publicată în Jurnalul oficial al UE, statele membre, inclusiv România, vor avea dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.

Ce ar însemna pentru România salariul minim european dacă ar aplica valorile de referință

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut, utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a fost de 6.095 de lei. Dacă ne luăm după procentajul din proiectul de directivă europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut.

Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat, iar pentru patron ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim (creștere cu aproape 20% a costurilor salariale pentru anagjator).

De asemenea, dacă salariul minim trebuie actualizat cel puțin la doi ani, majorarea salariului minim va putea atrage automat și creșterea salariului mediu și automat va crește și salariul mimin din nou, în cascadă, o dată la 2 ani. În România, salariul minim a fost crescut de Guvern chiar o dată pe an, adică mai des decât prevede cerința minimă din directivă.

Așa cum se observă în comunicatul Parlamentului European, formularea folosită este „statele membre pot aplica și” valorile de referință de 60% din salariul median și 50% din salariul mediu pentru stabilirea salariului minim.

În schimb, comisarul european pentru locuri de muncă, Nicholas Schmit (socialist din Luxemburg), a subliniat, anterior, pentru HotNews.ro, că noul act normativ privind salariul minim european „este o directivă, nu este o recomandare”. „În mod cert, noi nu putem impune un salariu minim statelor membre UE, pentru că nu avem această competentă și ar fi și foarte dificil din punct de vedere politic. Vrem să creăm reguli și un cadru care să garanteze că salariul minim din diferitele state membre în care sunt salarii minime – pentru că sunt și state fără salariu minim, în care totul se face prin negocieri colective – găsesc și garantează un nivel adecvat al salariului minim pentru condițiile de trai”.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Zodiile pentru care destinul trece printr-o transformare totală. Se vede străinătatea, apar locuri de muncă noi, oportunități financiare și chiar povești de dragoste
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african