Mare afacere în energie. Un celebru șeic din Abu Dhabi vrea să cumpere fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei

Șeicii continuă investițiile în Europa. Arabii au în plan să achiziționeze acțiuni la o mare companie din România, lider de piață în domeniul său de activitate.
Filip Stan
06 sept. 2022, 11:50
Mare afacere în energie. Un celebru șeic din Abu Dhabi vrea să cumpere fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei

Încă o companie de românească ar putea fi vândută. Este vorba despre Romelectro, unul dintre cei mai mari constructori români din energie.

Arabii continuă expansiunea economică în Europa. Șeicii din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (EAU), vor să intre în acționariatul Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, în prezent aflată în insolvență. Investitorii arabi vor putea profita de o recentă schimbare de legislație, informează Profit.ro.

Negocierile merg înainte. A fost aprobată de principiu o finanțare pentru companie, ce urmează a fi acordată de compania Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C., sau de una dintre sucursalele acesteia, mai precizează sursa citată. Firma este înregistrată în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Sediul în are în Al Nahyan, ce poartă numele familiei conducătoare din Emirate.

 

Șeicii, obișnuiți cu injecții de capital în România

 

Arabii s-au obișnuit deja să investească în România. În 2018, Al Dahra, parte a agrupului Al Ain Holding, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite, respectiv președinte al clubului de fotbal Al Jazeera, a achiziționat cel mai mare producător agricol din țara noastră, Agricost Brăila.

Romelectro a intrat în vizorul șeicilor după o lungă perioadă în care compania românească a avut în portofoliu proiecte pentru Orientul Mijlociu, cu subsidiară înregistrată în Arabia Saudită.

Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. și-a manifestat interesul de a acorda Romelectro o finanțare în valoare de 15,9 milioane de lei (3,2 milioane de euro) convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul Romelectro, se arată într-un document oficial. Suma de 15,9 milioane lei este apropiată de cea a cuantumului capitalului social al Romelectro, la valoarea nominală a acțiunilor, de 15,63 milioane lei.

„Între părți au avut loc discuții și negocieri cu privire la finanțare, în prezent fiind agreat conținutul unui contract de împrumut, precum și al documentelor care vor sta la baza dobândirii de către investitor a calității de acționar în cadrul Romelectro, incluzând, dar fără a se limita la, memorandum de înțelegere și contractul de cesiune a acțiunilor″, se menționează în document.

 

Probleme financiare pentru Romelectro

 

Compania românească se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere financiar.

„Odată cu deschiderea procedurii insolvenței împotriva Romelectro SA, băncile au înghețat liniile de finanțare existente, ceea ce generează implicit și imposibilitatea contractării unor credite noi.

Lipsa capitalizării debitoarei o pune în situația imposibilității executării obligațiilor contractuale asumate, cu consecința rezilierii/denunțării contractelor de către beneficiari și imposibilitatea creditorilor actuali, chiar garantați, de a-și valorifica pe deplin creanțele, în condițiile în care garanțiile reale mobiliare acoperă numai într-o mică măsură pasivul debitoarei.

Pentru a finanța activitatea curentă și contractele menționate mai sus, unele dintre acestea fiind încheiate fără avans, cu obligația finanțării lucrărilor de către Romelectro SA și obligația decontării lor ulterioare de către beneficiari, luând în considerare importanța strategică a acestor contracte pentru sistemul energetic național, mai ales în contextul actual al crizei energetice, Romelectro SA a identificat un potențial investitor – Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. – dispus să finanțeze activitatea acesteia.

(…) Toate activele debitoarei sunt în prezent garantate în favoarea băncilor, inclusiv veniturile din contractele în derulare, motiv pentru care problema garantării creditorului se va pune doar cu privire la veniturile viitoare, obținute din noile contracte, fără a prejudicia drepturile celorlalți creditori″, se mai arată în document.

Anul trecut, compania a încheiat cu venituri de 101,7 milioane de lei și pierderi de aproximativ 190 de milioane de lei, cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar, Romelectro figurează cu creanțe acceptat în sumă totală de peste 735 de milioane de lei.

 

Istoricul Romelectro

 

Romelectro a fot înființată în anul 1971, de comuniști, ca întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei. Compania a fost creată pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda.

Compania de stat a fot privatizată în anul 1994.

În prezent, mai mulți afaceriști români dețin acțiuni la Romelectro. Viorel Gafița deține – 27,55%, Gabriel Lucian Rădulescu – 27,45%, Octavian Dan Georgescu – 13,7%, Ștefan Camil Georgescu – 13,7%.

În iunie, premierul Nicoale Ciucă și ministrul Virgil Popescu, s-au întâlnit cu Mohamed bn Zayed Al Nahyan, pentru proiectele comune din domeniul energiei.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică