Investiții masive ale șeicilor din Emirate, în Europa. Ce se pregătește pentru România și cum s-au blocat negocierile

Șeicii din Emiratele Arabe Unite (EAU) semnează pe bandă rulantă parteneriate economice în Europa și Euroasia, mai puțin în România.

02 sept. 2022, 16:58
Investiții masive ale șeicilor din Emirate, în Europa. Ce se pregătește pentru România și cum s-au blocat negocierile

În ultimele luni de zile, afaceriștii din Emirate au încheiat acorduri cu state din vest, precum Franța, dar și cu guverne ale țărilor din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Grecia și chiar cu Turcia.

În ceea ce privește România, discuțiile dintre miliardarii arabi cu executivul de la Palatul Victoria se află abia în fază incipientă, relatează Adevărul. Au avut câteva întâlniri și discuții telefonice, dar neconcretizate prin semnarea unor memorandumuri.

 

Emiratele Arabe Unite se dezvoltă puternic. Franța, pe lista șeicilor

 

Emiratele Arabe au semnat cu Franța angajamente ce vizează dezvoltarea cooperării comerciale în diverse domenii și sectoare în iulie 2022. Printre ele se numără un acord de cooperare energetică pentru a asigura aprovizionarea cu petrol și gaze naturale din țările din Golf către Europa. În plus, tot în sectorul energetic a mai fost semnat un acord între Total Energies și compania petrolieră de stat ADNOC a EAU.

De asemenea, între Franța și Emirate au mai fost parafate acorduri în domeniul securității – export de arme, investiții ale companiilor arabe la francezi – DP World, First Abu Dhabi Bank, Abu Dhabi Investment Authority, Etihad Airways, Emirates, Dubai Islamic Bank și Mubadala.

În prezent, peste 600 de companii franceze operează în Emiratele Arabe Unite. Investițiile franceze cuprind telecomunicații, tehnologie, energie, gaze, educație, producție, minerit, comerț cu amănuntul, reparații de vehicule, educație și transport.

Investițiile arabilor în „Hexagon” acoperă mai multe sectoare: industria aeronautică civilă și militară, imobiliare, turism, comerț cu pește și fructe de mare, plăci și ceramică.

Între cele două părți există trei acorduri de investiții privind protejarea și încurajarea investițiilor, evitarea dublei impozitări și serviciile aeriene.

 

România, fără rezultate concrete. Nici nu primește investiții de la arabi, nici nu face investiții peste hotare

 

În cazul țării noastre, ușile sunt aproape în totalitate închise. Premierul Nicolae Ciucă a avut în iunie o întâlnire la Abu Dhabi cu șeicii din Emirate, dar fără rezultate concrete.

Discuțiile au vizat, printre altele, dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii au fost abordate teme importante pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, dar și subiecte de interes regional și internațional.

Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.

În prezent, marile afaceri din România aparțin companiilor din vestul Europei – Franța, Germania, Austria, dar și din Marea Britanie și SUA. Deschiderea spre est a fost mereu palidă din partea României, mai puțin în timpul mandatului guvernamental al lui Victor Ponta, când s-au încercat discuții mai apropiate de China. Cât despre prezența afacerilor și exporturilor românești peste hotare, continuă să fie palidă.

 

10 miliarde de dolari de la șeici, direcționați către Turcia

 

Unul dintre cele mai dezvoltate parteneriate ale șeicilor este cel derulat cu turcii.

În cadrul proiectelor economice, Emiratele Arabe Unite au înființat un fond de 10 miliarde de dolari destinat încurajării investițiilor în Turcia, sprijinirii economiei turce și consolidării cooperării dintre cele două țări.

Fondul se concentrează pe investiții strategice, în special în sectoarele de logistică, energie, mediu, sănătate și alimentație.

 

Investiții de 4 miliarde de euro în Grecia, din partea șeicilor

 

În luna mai 2022, Fondul suveran ADQ, Banca Elenă de Dezvoltare, deținută de stat, și fondul suveran grec Banca Elenă de Dezvoltare a Investițiilor au semnat un „investment partnership agreement”în valoare de 4 miliarde de euro.

Investițiile vizează mai multe sectoare: energie regenerabilă, infrastructură, agricultură, tehnologie, sănătate și științe naturale.

 

Șeicii colaborează și cu Serbia și Bulgaria, potrivit Adevărul.ro. Vezi AICI cum au decurs investițiile arabilor și în alte state din Europa.