Război în Ucraina. Armata lui Zelenski eliberează oraş după oraş, se aşteaptă reacţia Kremlinului

Garda Naţională a Ucrainei a confirmat eliberarea oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk. Ucrainenii au anunțat că armata țării a recuperat peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul lunii,
Filip Stan
13 sept. 2022, 09:08
Război în Ucraina. Armata lui Zelenski eliberează oraş după oraş, se aşteaptă reacţia Kremlinului

Război în Ucraina. Garda Naţională a Ucrainei a confirmat eliberarea oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk, relatează Ukrinform. Serviciul de presă al Gărzii Naţionale a publicat un video pe Facebook. „Unităţi ale Gărzii Naţionale, ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi ale Apărării Teritoriale au intrat în oraşul Sviatohirsk. Pas cu pas, metru cu metru, ne eliberăm pământul de ocupanţi. Victoria va fi cu siguranţă a noastră. Glorie Ucrainei! Glorie Gărzii Naţionale a Ucrainei!”, declară un soldat ucrainean, în videoclipul postat pe reţeaua de socializare.

Armata ucraineană a anunţat luni că a recucerit ”peste 20 de localităţi” în 24 de ore, în cadrul contra-ofensivei sale împotriva armatei ruse, relatează AFP.

Pe întreaga linie a frontului, ”forţele ucrainene au reuşit să gonească inamicul din 20 de localităţi” în 24 de ore, a anunţat luni, într-un comunicat de dimineaţa, armata ucraineană.

Armata ucraineană a anunţat o contra-ofensivă în sudul Ucrainei, însă a înregistrat, în ultima săptămână, o înaintare-fulger în regiunea Harkov.

Bombardamente intense la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Un post de frontieră a fost aruncat în aer VIDEO

Război în Ucraina. CNN a primit acces exclusiv în orașul Kupiansk din regiunea Harkov, la doar o zi după ce au apărut imagini în care soldații arborau steagul ucrainean pe acoperișul primăriei din oraș. Localitatea este însă departe de a fi în siguranță și sub controlul ucrainean deplin, potrivit unui locuitor care a stat de vorbă cu jurnaliștii CNN.

La marginea orașului, Vasil, care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate – a declarat CNN că zile întregi „rușii au bombardat și bombardat” în timpul luptelor. Patru zile la rând au căzut proiectilele artileriei rusești, și încă nu se simte în siguranță, a spus bărbatul.

Membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei patrulează acum o zonă a orașului Kupiansk, recent eliberat, din regiunea Harkov.

Duminică după-amiază, zgomotul constant al focului de artilerie ucrainean se suprapunea cu exploziile sporadice provocate de proiectilele trase de inamic. Forțele ruse încă luptau pentru Kupiansk, un oraș care este esențial pentru liniile lor de aprovizionare, legând baza lor militară de orașul rusesc Belgorod, regiunea Donețk din estul Ucrainei și linia frontului din Donbas.

Ucrainenii au anunțat că armata țării a recuperat peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul lunii, o mare parte din acesta fiind în regiunea Harkov.

Dar pe teren, soarta Kupianskului pare departe de a fi sigură, ceea ce indică faptul că menținerea controlului ucrainean asupra teritoriului nou eliberat din zonă s-ar putea dovedi dificilă.

Ruşii confirmă retragerea masivă din zona Harkovului. Drept răzbunare au lăsat fără curent al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei

Mai la vest, unele sate au văzut calmul restabilit în întregime, cum ar fi Zaliznicine din regiunea Harkov, eliberat săptămâna trecută, pe măsură ce contraofensiva din est a prins viteză. Acolo, lupta pare să fi fost mult mai puțin încleștată.

„Nici nu mă așteptam să fie atât de repede”, spune Oleksandr Verbițki, în vârstă de 66 de ani, care a văzut retragerea rușilor. „M-am dus la magazin, și când m-am întors, fugeau toți. Rușii au trecut cu mașina prin cimitir pentru a scăpa. Vă puteți imagina?”.

În apropiere de Zaliznicine, au sosit anchetatori ucraineni, alertați de dovezi ale crimelor de război. După ororile descoperite la nord de Kiev – cum ar fi în Bucha – în aprilie anul trecut, când trupele ruse s-au retras după o ocupație de doar o lună, autoritățile știu bine ce să caute acum.

Cei care investighează crimele de război au stat de vorbă cu Maria, o femeie care a trebuit să-și îngroape vecina și pe prietenul acesteia, în februarie, la doar câteva zile după ce armata Rusiei a trecut granița cu Ucraina.

„Am observat că ușa era întredeschisă de zile întregi”, spune Maria Grigorova. „Și când am verificat dacă erau în viață, sau poate răniți, am văzut că erau reci și apoi am observat două găuri în fruntea lui Constantin”.

Localnicii din Zaliznicine descriu ocupația ca fiind „terifiantă” și, deși un sentiment de normalitate a revenit, teama ca trupele ruse se pot întoarce încă plutește în aer.

„Niciodată nu știi ce gândesc rușii”, mai spune Verbițki. „Am avut grijă să nu vorbesc niciodată cu ei, pentru că știam că mă pot lovi, așa că atunci când treceau pe lângă mine, mă întorceam înapoi”.

Serghei Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției din regiunea Harkov, a spus că înregistrează posibile crime de război „în aproape fiecare sat”.

Demis după 16 zile. Cine este generalul pe care Moscova l-a îndepărtat de pe frontul din Ucraina

Generalul rus Roman Berdnikov, şeful intervenţiei ruse în Siria şi numit comandant al Districtului Militar de Vest din Ucraina pe 26 august, a rezistat doar 16 zile. Potrivit Kyiv Independent, care citează surse de informaţii, Berdnikov a fost îndepărtat în grabă, după contraofensiva forţelor ucrainene.

Tânăr, 49 de ani, originar din Kamen-na-Obi, pe teritoriul Altai, Roman Borisovich Berdnikov aparţine noii generaţii de comandanţi ruşi care au preluat conducerea după retragerea forţelor moscovite de la Kiev. În 1989, a intrat la şcoala militară Suvorov. A absolvit în 1991 şi s-a alăturat imediat Şcolii superioare de comandă militară din Moscova.

După o carieră militară care a început ca şi comandant de pluton la Novosibirsk, din octombrie 2021 a fost comandantul Grupului Forţelor Armate al Federaţiei Ruse în Siria. Şi, din nou, în Siria a fost pe 9 mai, unde a urmat parada de la Moscova la baza aeriană Khmeimim din Latakia şi unde cu un an înainte fusese decorat pentru eroism.

La începutul lunii iunie 2022, s-au răspândit zvonuri că ar fi fost ucis în Ucraina, în timpul unei operaţiuni în Donbass. Dar ştirea era despre generalul Roman Kutuzov, a cărui moarte a fost confirmată de presa rusă pe 5 iunie.

Apoi, pe 26 august, Berdnikov reapare pentru a înlocui generalul locotenent Sichevoi, care a fost în funcţie de doar trei săptămâni, la comanda districtului de vest. Până ieri, când Berdnikov a fost eliberat din funcţie.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A trăit în glorie toată viața: Este acum cap de afiș în viața de apoi
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Zonele din România, asaltate de ploi. Există și vești bune
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA