Oameni disperaţi jefuiesc băncile pentru a-şi lua propriii bani în Liban, ţară în criză financiară profundă VIDEO

Două persoane aparent înarmate și disperate au jefuit miercuri bănci din Liban pentru a avea acces la propriii bani depuși, care au fost blocați în timpul unei crize financiare naționale.

15 sept. 2022, 14:20
Oameni disperaţi jefuiesc băncile pentru a-şi lua propriii bani în Liban, ţară în criză financiară profundă VIDEO

O femeie cu o armă alături de unii asociați au reținut temporar ostatici la o filială a Băncii BLOM din capitala Beirut, capitala statului Liban, înainte de a pleca cu peste 13.000 de dolari numerar din contul ei, a spus o sursă dintr-un grup de susținere a drepturilor deponenților.

La scurt timp după, în orașul de munte Aley, un bărbat armat a intrat într-o filială a Bankmed și a retras o parte din depunerile sale blocate, înainte de a se preda autorităților, a declarat grupul Protestul Deponenților și o sursă din securitate.

Băncile Libanului au blocat accesul majorității deponenților la economiile lor de când o criza economică s-a instalat în urmă cu trei ani, majoritatea populației neputând să-și asigure un trai minim decent.

Într-un fenomen care ilustrează situația dificilă, jafurile de miercuri vin după ce un bărbat a jefuit o altă bancă din Beirut pentru a retrage fonduri necesare tratamentului tatălui său bolnav.

Banca BLOM a declarat că un client și complici au intrat cu o armă, au amenințat că vor da foc oamenilor și au forțat managerul agenției și trezorierul acesteia pentru a scoate bani dintr-un seif.

Înainte de a se ascunde, femeia, Sali Hafiz, a declarat pentru postul de știri Al Jadeed TV că pistolul era o jucărie și că avea nevoie de bani pentru tratarea cancerului surorii sale.

Citeşte şi: Elveţienii devin „turnători”. Un afiş îi îndeamnă să își pârască vecinii care nu fac economie la energia electrică

„Nu mai am nimic ce pierde, am ajuns la capătul drumului”, spune femeia, potrivit căreia în urmă cu două zile un manager de bancă n-a putut să-i ofere o soluție adecvată.

„Am ajuns în punctul în care eram dispusă să-mi vând un rinichi pentru ca sora mea să primească tratamentul”, a adăugat aceasta, potrivit Digi 24.

BLOM a confirmat că clientul a fost acolo pentru a cere banii ei pentru tratamentul surorii, spunând că i-a fost oferită deplină coooperare și i s-a cerut să ofere documentația.

„Tot ce avem sunt acești bani în bancă. Fiica mea a fost forțată să ia acești bani – este dreptul ei, este în contul ei – pentru a-și trata sora”, a declarat mama ei, Hiam Hafiz, pentru televiziunea locală.

Autoritățile nu au comentat la momentul publicării informațiilor despre incidente. Bankmed nu a comentat privind jaful de la filiala sa. Ca urmare a jafului de luna trecută, care a implicat și ostatici, suspectul a fost arestat însă apoi eliberat fără acuzare după ce banca și-a retras reclamația.

Un bancher libanez de rang înalt, care a vorbit sub condiția anonimității, a spus că a fost un precedent îngrijorător.

„Cred că este o invitație pentru ca alți oameni să facă la fel. Atâta timp cât oamenii scapă, vor continua. Ce stat eșuat”, a spus bancherul. Băncile spune că fac excepții pentru cazuri umanitare, inclusiv tratarea în spital, însă deponenții spun că rar se întâmplă acest lucru.

Citeşte şi: Cât costă viaţa în Germania. Mesajul unei românce a devenit viral: „Pentru cei care cred că sunt câini cu covrigi în coadă”