Gesturi simple care ne ajută să depășim cu bine perioadele de criză financiară. Recomandările unui reputat consultant financiar: „Am observat că funcționează bine la români o metodă foarte simplă”

România se află într-o situație financiară extrem de dificilă, cu un deficit foarte apropiat de cel care a băgat în criză Grecia în urmă cu 16 ani. Oficialii au anunțat, în repetate rânduri, că urmează o perioadă grea, cu posibile măriri de taxe și impozite pentru reducerea deficitului.
Alina Costache
27 mai 2025, 12:39
Gesturi simple care ne ajută să depășim cu bine perioadele de criză financiară. Recomandările unui reputat consultant financiar:

Cert este că românilor nu le va fi deloc ușor să depășească perioada de criză financiară pe care o anticipează experții economici. Deficitul bugetar al României, 9,3%, este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar analiștii economici spun că există „trepidații la nivel global” care pot declanșa o nouă criză financiară.

Cu toate astea, există măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a nu resimți atât de greu povara acestei perioade.

Economii în euro

Consultantul financiar Adrian Asoltanie recomandă constituirea unui fond de rezervă la care să avem acces în caz de urgență.

O bună parte din populație e lovită din mai multe direcții, creșterea ratelor, în continuare sunt mari și recomand tuturor celor care au credit la casă să le refinanțeze, să le renegocieze pentru a reduce plata lunară. De la 1 iunie eliminăm plafonarea la prețurile de la energie și atunci devine din ce în ce mai greu să pui bani deoparte.

O metodă foarte simplă, care am observat că funcționează foarte bine la români, în ziua de salariu să schimb ceva în euro. Dacă resursele sunt puține începeți cu cât de puțin reușiți. Pentru că psihologic românilor le vine după foarte greu să umble la economiile în valută pentru cheltuieli de impuls.

Fiecare persoană sau familie ar avea nevoie de un fond de urgență între 1.000-2.000 de lei cash în casă pentru urgențe mărunte, pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme medicale„, recomandă specialistul Adrian Asoltanie, potrivit Știrile Pro TV

Rezerve de bani numerar

De la apariția cardurilor, tot mai mulți români au renunțat la obiceiul de a avea asupra lor bani cash. Acest obicei ar trebui să fie reimplementat pentru situațiile în care am fi afectați de o pană majoră de curent, așa cum s-a întâmplat recent în Spania, Portugalia și de mai multe ori în Franța.

Citeste si Radu Georgescu, despre riscurile unui credit imobiliar: ”Este singurul lucru care poate să te bage în faliment. Dacă nu plătești 2-3 rate la bancă, vei afla cine este cu adevărat proprietarul locuinţei”

Cash pentru că e bine să ai acces la ei instant, să nu mai depinzi de un card o bancă o altă instituție, etc. Lucrurile acestea mărunte se pot întâmpla oricând, să nu uităm o situație cam de acum o lună de zile în Portugalia, Spania și Franța când din cauza penei de curent nu aveai acces la niciun fel de formă de plată.

Dar nu e suficient, pentru o problemă majoră cum ar fi pierderea jobului sau o perioadă de austeritate și de constrângeri bugetare și la stat, dar și la firme, atunci avem nevoie de un fond de siguranță, care este un scut de protecție mai consistent pentru probleme mai grave”, mai spune consultantul financiar.

Ce este fondul de siguranță

Totodată, Asoltanie atrage atenția asupra faptului că orice familie ar trebui să dispună de un fond de siguranță, care să acopere cele cinci cheltuieli vitale: mâncarea, sănătatea, locuința, transportul și datoriile

„Există un model de buget care îți calculează inclusiv cam cât ar trebui să ai fondul de siguranță, practic cele 5 cheltuieli vitale ale unei persoane: mâncarea, sănătatea, locuința, transportul și datoriile. În mod normal eu recomand 3 luni de cheltuieli vitale, dar în perioada asta cu multă incertitudine și cu multă volatilitate aș zice să mergem către 6 luni. Asta ne protejează de probleme mai grave care pot veni, sume mai consistente pierderea jobului sau reducere veniturilor, o boală gravă sau o operație scumpă. Te lovește și la venituri și apar și cheltuieli mari.

Eu acest fond de siguranță recomand să fie ținut în euro în principiu. Aș zice ca jumătate din fondul de siguranță să stea într-un depozit în euro, și pe durata războiului care încă nu s-a terminat, jumătate din fond să-l aveți cash la dispoziție în euro […]

Citeste si Mugur Isărescu a declanşat „operaţiunea repo” la învestirea lui Nicuşor Dan. BNR infuzează sectorul bancar cu sume mari pentru a menține dobânzile sub control

Peste un an sau doi ani de zile, deci economii pe care estimăm că le vom folosi mai târziu, mergem către titluri de stat pe care putem să le cumpărăm foarte simplu de la poștă, de la trezorerie sau de pe ghișeul.ro, și acolo eu recomand maturitățile de un an de zile și peste un interval de 3 ani de zile mergem către investiții care de asemenea se pot face cu sume mici”, conchide consultantul financiar.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Locul din România unde a stat ascunsă, în subteran, o imensă comoară. De aici au fost scoase sute de tone de aur
Capital.ro
Avertisment pentru fumători. Nimeni nu le-a explicat asta vreodată: „Mai rapid ca la heroină sau cocaină!”
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum va fi vremea în august, pe litoral. Accuwather a publicat prognoza așteptată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Joburi sezoniere la mare căutare. Iată unde poți lucra pe bani frumoși în vara 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți