Călugări de la Muntele Athos, cercetați într-un dosar de spălare de bani. Ar fi primit bani de la oficiali ruşi, vizați de sancțiunile Occidentului din cauza războiului din Ucraina

Autoritatea de spălare a banilor din Grecia desfășoară o investigație privind transferurile suspecte de bani din străinătate către conturile individuale ale călugărilor din Muntele Athos. Potrivit unor surse, banii viraţi în conturile unor călugări provin de la oficiali de rang înalt din Rusia, vizați de sancțiunile Occidentului din cauza războiului din Ucraina.

04 oct. 2022, 09:49
Călugări de la Muntele Athos, cercetați într-un dosar de spălare de bani. Ar fi primit bani de la oficiali ruşi, vizați de sancțiunile Occidentului din cauza războiului din Ucraina

Mai mulţi călugări de pe Muntele Athos sunt anchetaţi de Autoritatea de spălare a banilor pentru mai multe sume primite în conturile personale din partea unor oficiali de rang înalt din Rusia. O sursă citată de orthodoxtimes.com a precizat că există cel puțin 20 de tranzacții care au fost considerate suspecte în ultimul an și sunt investigate de ofițerii Autorității de spălare a banilor.

Citeşte şi: Institutul pentru Război: Putin încearcă să transfere vina pentru toate pierderile asupra acestui om

Tranzacțiile considerate suspecte au implicat sume foarte mari, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de euro.

Potrivit sitelui Ortodox Times, unul dintre scenariile luate în calcul de anchetatorii greci este că oligarhii ruşi au ales să-și scoată banii din țară cu ajutorul călugărilor de la Muntele Athos de teama că-şi vor pierde averile în cazul prăbușirii instituțiilor financiare ale țării lor sau de teama confiscării averilor lor de către Kremlin din cauza războiului cu Ucraina. Din același motiv, se spune că mai mulți ruși și-au exprimat interesul pentru achiziționarea de proprietăți imobiliare din Grecia în ultimele luni.

Citeşte şi: Reacţia Kremlinului după îndemnul lui Kadîrov ca Rusia să folosească arme nucleare de mică putere în Ucraina: „În momente dificile, emoţiile trebuie excluse”

„Nu a apărut nicio dovadă capabilă să confirme pe deplin informațiile care doresc ca tranzacțiile să facă parte dintr-un efort organizat mai larg de infiltrare a Rusiei în Muntele Athos”, spune o sursă competentă. „Acest efort a fost exprimat în principal prin mediul de afaceri și chiar prin cercurile politice”, adaugă el, referindu-se la recentele indicații ale serviciilor secrete americane despre transferul din Rusia a 300 de milioane de dolari către partide și politicieni în perioada din 2014 încoace.

În afară de tranzacţiile din Rusia, autorităţile elene anchetează şi mai multe depuneri de bani în conturile călugărilor de pe Muntele Athos făcute de persoane din țările balcanice, în principal Serbia, România și Bulgaria.