Cum să joci poker Texas Hold’em: Ghidul începătorului

Una dintre cele mai populare modalități prin care oamenii aleg să se distreze este pokerul. Un joc dinamic, cu o istorie bogată, în care nu există timpi morți, ce reușește să scoată la suprafață spiritul competitiv din oameni, dar în același timp să creeze momente de neuitat.

26 oct. 2022, 16:43
Cum să joci poker Texas Hold’em: Ghidul începătorului

Și, cum pokerul a devenit și o activitate semnificativă pentru petrecut timpul liber, din ce în ce mai mulți oameni încep să descopere acest joc. Iar dacă și tu vrei să cunoști mai multe lucruri despre poker, iată un scurt ghid în rândurile următoare.

În țara noastră, cea mai populară versiune a jocului este Texas Hold’Em. A fost inventată în urmă cu aproximativ un secol și a transformat total jocul de poker. Acum, pokerul este mai degrabă un joc al abilităților și norocul nu mai contează chiar atât de mult.

La operatorii online de top utilizatorii pot descoperi și alte versiuni ale jocului, precum Omaha, însă în rândurile următoare ne vom referi la Texas Hold’Em, întrucât aceasta este și cea mai populară printre începători.

Principalele poker reguli sunt următoarele. Învingător în fiecare rundă este jucătorul care va avea cea mai bună mână la showdown ori cel care face ultimul pariu la care niciun alt jucător nu mai dă call. Tot timpul se va juca în direcția acelor de ceasornic. Scopul jucătorilor este să aibă cea mai bună combinație de cinci cărți, dintre cele afișate cu fața în sus pe masă și cele primite în mână.

Se va începe cu punerea blindurilor – pariurile făcute înainte să fie împărțite cărțile. Jucătorul aflat în stânga big blindului va efectua primul pariu, iar apoi fiecare va avea următoarea opțiune: call (să egaleze pariul precedent), raise (să parieze o sumă și să mărească potul) ori fold (să renunțe la rundă).

În următoarele runde de pariuri jucătorii vor avea și posibilitatea în anumite situații să dea check, adică să facă un pariu nul care să îi păstreze în rundă. În cazul în care cineva da raise, în această rundă de pariere următorii vor fi nevoiți să dea call, raise sau fold.

În cazul în care mai sunt jucători în runda respectivă se ajunge la până la a cincea carte comună așezată pe masă. Urmează runda finală de pariuri, iar apoi jucătorii își arată cărțile. Jucătorul cu cea mai bună mână câștigă potul. Dacă se dă fold, potul este câștigat de ultimul jucător rămas, care nu mai e obligat să își arate cărțile.

Ierarhia mâinilor în jocul de poker

Nu te poți apuca de poker fără să cunoști ierarhia mâinilor de poker. În cazul în care te distrezi pe Internet și nu le stăpânești prea bine, poți ține deschis un tab în browser în care să ai mereu la îndemână ierarhia tot timpul. Sau le poți printa pe o coală de hârtie și să le ai mereu în față. Însă este foarte important să cunoști ierarhia înainte de a începe să joci poker. Combinațiile câștigătoare sunt următoarele:

  • Chinta Royală – Este cea mai puternică din poker și apare, conform statisticii, destul de rar. Este formată de secvența de la 10 la As, de aceeași culoare.
  • Chinta de culoare – Este tot o succesiune de cinci cărți consecutive, care trebuie să fie de aceeași culoare. La egalitate între două chinte de culoare, câștigător va fi cel cu cărțile cele mai mari.
  • Careul – Poate fi format în cazul în care un jucător are patru cărți de aceeași valoare. Mâna este completată cu cea mai mare carte de jos ori din mână.
  • Full House – Este o mână îndrăgită de jucători și este formată din două sub-mâini diferite: Trei cărți de un fel și o pereche. La egalitate, câștigător va fi cel care va avea cele trei cărți de un fel cu o valoare mai mare.
  • Culoare – Așa cum îi spune și numele, jucătorul are nevoie de cinci cărți de aceeași culoare. Ordinea ori valoarea cărților nu sunt foarte importante. Totuși, dacă doi jucători au culoare, câștigător va fi cel care va avea cartea cea mai mare.
  • Chintă – Este formată de cinci cărți în ordine consecutivă, dar care nu au aceeași culoare. Asul are dublu rol și poate veni atât după rege dar și prima carte, fiind urmat de doiar.
  • Trei de-un fel – Trei cărți de aceeași valoare, care sunt completate de cele mai mari două cărți disponibile, fie că vorbim de cele din mână ori cele de pe masă.
  • Două perechi – Două perechi alcătuite din două cărți de același fel. A cincea carte va fi aleasă dintre cele mai mari disponibile.
  • Pereche – Două cărți de aceeași valoare. La această mână se adaugă cele mai mari trei cărți disponibile.
  • Carte mare – Într-un caz foarte rar în care nimeni nu are una dintre combinațiile de mai sus, câștigător va fi cel care va avea cartea cea mai mare. Asul este cea mai valoroasă carte.